HÖGT INSULIN INDIKATION FÖR GASTRIC BYPASS

NU ÄR GB-OPERATÖRERNA UTE OCH FISKAR EFTER MER JOBB!

Enligt en artikel i Göteborgsposten är högt insulin farligare än BMI. Professor emeritus (fd. professor) Lars Sjöström, som var med och drog igång SOS, Swedish Obese Subjects study som pågått sedan 1987 (jag ingår själv i studien men avböjde i ett tidigt stadium gastric banding) säger i artikeln att ”…har man gått över en viss gräns (i BMI) planar riskkurvan ut och det spelar inte så stor roll om man är väldigt eller måttligt fet…
.//.
En måttligt fet person med hög insulinhalt bör alltså ha företräde till operation framför en person med högt BMI och lågt insulin.”

OCH VAD VINNER VÅRDEN PÅ DET?

Sjöström med kolleger vill alltså vidga målgruppen till att även omfatta måttligt feta personer med motiveringen att om man gör gp i förebyggande syfte skulle man minska antalet som går in i det metabola syndromet; får diabets typ-2 och övriga sjukdomar som förknippas med detta. Men framför allt skulle det innebära att gränsen för gb som behandlingsmetod skulle flyttas nedåt till ännu friskare människor med betydligt mindre risk för operatörerna att misslyckas med operationen.

BRA ELLER DÅLIGT?

Naturligtvis skulle jag helst se att vården tog till sig erfarenheterna från lchf-rörelsen. Använd de lchf-kostrådgivare som redan finns tillgängliga. Kräv av alla som uppfyller kraven för gb-operation att först måste de deltaga i en omfattande utbildning inom lchf, både teori och praktik, innan operation kan bli aktuell.
De goda resultat som gb-operationerna fått på diabets typ-2, högt blodtryck och höga insulinvärden beror helt på att intaget av kolhydrater minskar drastiskt när matransonerna går ner på tiondelen av normalt intag. När gb-operatörerna hävdar att det är operationen i sig som gör jobbet och samtidigt säger att de inte riktigt förstår hur det går till är det antingen bara ren dumhet eller ett försök att blunda för fakta. Här vill jag gärna länka till mitt tidigare inlägg i ämnet: Gastric bypass sänker blodtrycket.

I samband med att jag grävde i ämnet dök det upp en relativt ny metod som heter sleeve-metoden. Det är Centrum för Titthålskirurgi som har mest erfarenhet av detta i Sverige. Vid en första anblick ser det mer gynnsamt ut för patienterna. Eftersom jag inte tror att operationsfrekvensen kommer att minska får vi kanske ta det mindre onda framför det onda. Jag ska försöka ta reda på mer.

Lämna en kommentar