COLUMBI ÄGG

Columbi ägg är en parabel som visar att ett problem som kan ses som omöjligt innan man vet lösningen, kan ses som trivialt när lösningen är känd.

För en tid sedan, närmare bestämt den 14/12, i bl.a. Dagens Nyheter, publicerades en artikel med rubriken Ägg bra för viktminskning.
Artikeln handlade om en studie som utförts vid Universitetet i Connecticut och som gick ut på att en försöksgrupp bestående av medelålders män och kvinnor med metabolt syndrom (se Kostdoktorn) fick äta tre ägg om dagen i tolv veckor.

Det är här, enligt min mening, som det är dags att tala om Columbi ägg. De här forskarna gjorde nämligen det man absolut inte får göra enligt de etiska reglerna för forskning; man gav åt redan feta människor en kost som enligt allenast rådande kostrekommendation skulle kunna kasta försöksmänniskorna direkt i graven med hjärt- och kärlsjukdom som orsak.
I stället gjorde man på bästa Columbi-manér, man gjorde ett försök utan att först ha bestämt vilket resultat man ville ha, och se på fan, hela gruppen fick sänkta blodfetter och högre värde på HDL 😉

Så långt är allt gott och väl

men nu måste man för balansens skull koppla in någon expert från Livsmedelsverket som får ta ner de här ytterst glädjande resultaten på jorden.

Risk- och nyttovärderare Hanna Eneroth säger följande i sin utvärdering: – Numera har man upptäckt* att det hos friska människor finns en kontrollfunktion så att när man får i sig mycket kolesterol genom maten minskar upptaget av kolesterol.

I måttliga mängder är** ägg ett nyttigt livsmedel som exempelvis innehåller hög halt av högvärdigt protein. Gulan innehåller också fettlösliga vitaminer, främst A-vitamin och E-vitamin.

– Äggulan är ju den fetare delen och vitan är den mer proteinrika delen, så vitaminerna*** finns mycket i äggulan. Men vad äggen innehåller beror på foderkompositionen. Beroende på vad hönorna får för foder så kan också vitamininnehållet variera, säger Eneroth.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bara positivt för den som vill minska på bukfetman. En ordentlig frukost med exempelvis fil, fullkornsmüsli, frukt och ägg**** gör att man är mätt längre och därför inte luras att småäta igen efter någon timme.
Det mår midjemåttet bra av.

* Det har man vetat länge.
** I studien fick deltagarna äta tre ägg om dagen. I artikeln har journalisten valt att säga att deltagarna fick i sig dubbelt så mycket kolesterol som tidigare. Utgår man från att deltagarna normalt äter ett-och-ett-halvt ägg per dag? Jag gissar att deltagarna fick i sig tre gånger som mycket som vanligt.
*** Nu gällde det ju inte hur mycket vitaminer deltagarna får i sig, utan det handlade om kolesterolet, lätt att glömma när man ”vet” vad man vill ha.
**** Och se där, om du äter dig mätt på fil, fullkornsmüssli och frukt och ändå lyckas klämma i dig ett ägg på det så kanske du håller dig mätt en stund och inte tvunget måste börja småäta inom någon timme (går ner i vikt).

Kontentan

När Livsmedelsverket fått säga sitt så har man lyckats snacka bort den här studien och fått in sina egna fettsnåla, kolhydratrika kostråd med fokus på viktnedgång via kaloribegränsning. Även om man fått offra ett ägg om dagen till folket. – Och var finns den påläste journalisten som skulle kunna sätta sakerna i sitt rätta sammanhang? – Och var finns en företrädare för oss lchf:are som kan ge den andra versionen? Ägg är nyttigt, enda problemet med för mycket ägg varje dag är att man kan bli trött på smaken 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s