LCHF

I stort sett följer jag Dahlqvists, Kostdoktorns, Skaldemans, Litsfeldts m.fl. råd om hur och vad man äter. Jag liksom alla andra anpassar naturligtvis våra kostvanor till de egna rutinerna, smak och förmåga. Jag liksom väldigt många andra söker kunskap och stöd för det vi tror är så väldigt rätt för oss.
Logiken säger oss att det är vansinnigt att hela tiden leva med ett förhöjt insulinvärde.
Som typ-2 diabetiker har jag funnit att jag har normalt HbA1c när jag äter LCHF, varför kan vården inte förstå detta?
För dig som gärna vill veta mycket om den här kosten rekommenderar jag Kostdoktorns blogg, den här länken går direkt till LCHF för nybörjare

Min personliga åsikt

om vad det är som gör oss sjuka och/eller feta och vad man kan göra åt eländet är följande:

Den med all sannolikhet största orsaken till Metabolt syndrom är överbelastning av kroppens försvar mot höga blodsockervärden, alltså den förhöjda insulinutsöndring man får om man äter mycket kolhydrater. Metabolt syndrom (länken går till Kostdoktorn) är det man har när man uppfyller minst tre av följande fem kriterier:

Midjemått över 102 cm (män) eller över 88 cm (kvinnor)
HDL lägre än 1,0 (män) eller lägre än 1,3 (kvinnor)
Triglycerider högre än 1,7
Fasteblodsocker, HbA1c, högre än/lika 6,1
Blodtryck högre än 130/85 eller blodtrycksmedicinering

Kostdoktorn skriver att om man uppfyller alla fem har man 20 gånger högre risk att få hjärt-kärlsjukdom än om man inte har någon av dom. Alltså att riskerna adderas till varandra.

Det tror inte jag. Exempelvis tror jag inte att förhöjda blodfetter innebär ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.
Jag tror inte att risken att få diabetes ökar för att man är tjock.
Jag tror inte att risken för att få högt kolesterolvärde blir större för att man är tjock. Uffe Ravnskov säger dessutom att kolesterol är nyttigt!
Jag tror att alla kriterierna i det metabola syndromet beror på samma sak.

Det handlar om orsak och verkan. Förhöjda insulinnivåer orsakar enligt min mening alla de här kriterierna. Självklart blir man fet om man äter mycket och ofta och vid varje mål väljer stärkelserika produkter som pasta, ris, bröd, müssli, gröt, potatis och sköljer ner alltsammans med coca-cola eller apelsinjuice. Man blir inte bara fet, man får även de andra problemen som ingår i metabolt syndrom.

Det fina med det är att allt behandlas omgående om man slutar äta kolhydrater och i stället äter mer protein och fett, mycket mer fett 😉

Min egen erfarenhet är att jag gått ner massor, att jag trots diagnostiserad diabetes typ-2 har normala sockervärden utan medicinering, typ-0 som Helena Hesselmark uttrycker de och att jag fått allt mer normala kolesterolvärden, allt detta efter det att jag gick över till LCHF-kost för nu två år sedan.

Ett svar till “LCHF

  1. Som sagt – varför inser inte ”vården” detta?

Lämna en kommentar