GASTRIC BYPASS SÄNKER BLODTRYCKET

ELLER KANSKE INTE?

Enligt Dagens Eko:En studie på 4 000 patienter med fetma visar att de som opererats med så kallad gastric bypass får en bestående sänkning av sitt blodtryck. Mest beror det på den kraftiga viktminskningen men själva metoden i sig verkar göra att blodtrycket håller sig på en lägre nivå.” – Jag undrar hur det egentligen är med den saken 😉 Enligt inslaget kan man numera efter att tillräckligt många patienter opererats med gastric bypass jämföra resultatet med de som tidigare fick sk gastric banding. Blodtrycket går ner för båda patientgrupperna beroende på att de tappar så mycket i vikt efter operationen och förhoppningsvis har fått sundare vanor. Men de patienter som fått en gastric bypass går mest ner i vikt och håller den lättare och blir i högre utstäckning av med diabetes och olika hjärt-och kärlsjukdomar som den tidigare fetman orsakat. Och nu tillkommer den tydligt blodsänkande effekten.

ETT GLÄDJANDE RESULTAT?

Och resultatet är glädjande fastän man inte riktigt vet hur kroppen gör, säger Lars Fändriks professor vid avdelningen för gastrokirurgisk forskning och utbildning vid Sahlgrenska akademin.

Som vanligt har jag min egen tolkning, från lchf-perspektiv. Patienterna ”blir i högre utstäckning av med diabetes och olika hjärt-och kärlsjukdomar som den tidigare fetman orsakat
– Enligt min mening en grov feltolkning av resultatet.
Det är INTE fetman som orsakar de här sjukdomarna, det är för högt intag av kolhydrater och de därmed höga insulinnivåerna som är orsaken.
Patienterna blir av med diabetes och hjärt- kärlsjukdomar för att de inte kan äta lika mycket kolhydrater som tidigare. Patienterna hamnar på lika lågt intag av kolhydrater som lchf-ätare! Tyvärr kan de inte heller äta tillräckligt mycket av protein och fett utan svälts ner i vikt, inte konstigt att metoden är effektiv mot både övervikt och alla de sjukdomar som orsakas av för mycket kolhydrater.

OCH SÅ DEN NYA UPPTÄCKTEN

”Och nu tillkommer den tydligt blodtryckssänkande effekten.” Glädjande fastän man inte vet riktigt hur kroppen gör?Kostdoktorn har ett inlägg som beskriver orsakerna till högt blodtryck och vad du kan göra för att förbättra dina värden. Naturligtvis bidrar ett sunt leverne med lagom mycket motion till bättre värden men framför allt handlar det om att sänka kolhydratmängden exempelvis genom att gå över till LCHF-kost.

OCH RESULTATET AV FORSKARMÖDAN

”Nu vill forskarna ta reda på vilka mekanismer som ligger bakom för att så småningom kunna minska antalet operationer och kunna medicinera de kraftigt överviktiga patienterna istället.”

Tror jag det, i stället för en riskfylld och ifrågasatt operation sätter vi in livsvarig medicinering som drar in pengar till läkemedelsindustrin.

Min gissning är att de inte kommer att hitta någon mystisk funktion i kroppen som har uppstått p.g.a. gastric bypassoperationen och som går att återskapa med ett piller. Den där funktionen finns redan som ett väldigt enkelt recept som du inte behöver gå till apoteket för att lösa ut. Du kan gå till slaktaren i stället. Det räcker med att du äter naturlig mat och tackar nej till kolhydraterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s