MIRIAM OCH DIABETESEN

UTBILDNINGSRADION

hade ett program lördag fm, direkt efter Melodikrysset och eftersom ämnet ligger mig varmt om hjärtat fortsatte jag att lyssna.
Det handlar om 14-åriga Miriam som upptäcker att hon fått diabetes typ-1. Eftersom hennes bror redan fått sin diagnos vet hon vad som händer henne men hon blir förtvivlad, hon vet ju hur mycket problem och begränsningar hon kommer att få stå ut med under resten av sitt liv …

MIRIAMS STORA PROBLEM

är att kunna balansera sitt blodsocker. Allt kretsar om att planera ta rätt mängd måltidsinsulin och att vara beredd att snabbt sätta in åtgärder, som ex.vis äta dextrosol, för att parera för lågt blodsocker. Lyssna på hennes historia och rätta mig om jag har fel när jag säger att hon skulle kunna få ett helt annat liv om någon introducerade lchf för henne och hennes familj.
Programmet är illgängligt t.o.m. mån 31 mars 2014.

Annonser

2 responses to “MIRIAM OCH DIABETESEN

  1. Kort kommentar kring LCHF – Hjärnan hos en vuxen individ har ett behov av ca 120-130 gram kolhydrater för att fungera optimalt. Är personer som äter LCHF då dumma – Nej absolut inte men om individen kraftig understiger denna mängd kommer vissa funktior i hjärnan inte fungera på bästa sätt. En annan faktor är att insulinkänsligheten också rubbas om mängden kolhydrater är för liten. Detta är också ett problem för diabetiker vilket gör att LCHF säkert kan förbättra resultaten för diabetikern på kortare sikt men på längre sikt är detta ej lösningen. Det är väsentligt mer komplicerat än så tyvärr……

  2. Varför komplicera en enkel sak?
    Om du är sockersjuk, d.v.s. inte kan äta socker eftersom det gör dig sjuk, varför äta socker överhuvudtaget?
    Kolhydrater är inte essentiellt, vilket betyder att det är inget som man måste äta. Den glukos du behöver kan lika gärna komma från de essentiella delarna i kosten, nämligen protein och fett. Kolhydrater äter vi mest för att få lite omväxling i kosten och väljer då grönsaker, aldrig frukt, som innehåller så få kolhydrater som möjligt. Målet är att hamna under 20 gram/dag d.v.s. ca 5% kolhydrater.

    Marcus, var har du fått 120–130 gram/dag ifrån?
    Vad menar du med kortare – längre sikt? Är fem år kortare?
    Har du personligen erfarenhet av lågkolhydratkost för diabetiker?

    Min personliga erfarenhet säger mig att jag som diabetiker typ-2 efter fem år på lågkolhydratkost haft ett konstant HbA1c på ca 4,5% utan medicinering.

    I det aktuella fallet med Miriam och Diabetesen har jag följande önskemål för att förenkla hennes vardag:
    1. Miriam och hennes familj ska utbildas i vad en kostomläggning till lchf innebär.
    2. Därefter ska Miriam ha specialkost i skolan med max 10% kolhydrater. Denna kost ska tas fram helt enligt Miriams egna önskemål. Att som nu behöva välja att äta massor av knäckebröd, kanske med margarin på, bara för att skolan serverar mat som hon inte kan tänkas äta är ohållbart när vi talar om en person som är beroende av sin kost för att inte hamna i koma.
    3. Miriam ska aldrig behöva stå i kö med sjunkande blodsocker och vänta på sin tur att få tillgång till maten. Hon behöver en gräddfil i dubbel bemärkelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s