BLODSOCKERFALL – BERUSNING?

HÖRDE PÅ RADION

att var femte person med diabetes inte berättar om sina Blodsockerfall?

Enligt Sveriges Radio rapportering framgår det att: 50 000 personer i Sverige har typ 1-diabetes och 350 000 har typ 2-diabetes. Diabetes är den sjukdom som ökar snabbast i världen och klassas av FN som ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan.

De som har diabetes har oftast dagliga känningar av blodsockerfall som svettningar, hjärtklappning och darrighet – men blodsockerfall kan också bli riktigt farliga, berättar Mona Landin-Olsson, professor i diabetologi.
– Det kan leda till att man bli omtöcknad, man får dåligt omdöme, man förstår inte att man skall äta och man kan bli medvetslös och få kramper. Man kan till och med avlida om det vill sig riktigt illa, säger hon.

PROBLEM FÖR VÅRDEN

Genom att diabetiker inte rapporterar sina blodsockerfall, missar vården viktig statistik som skulle behövas för att identifiera mönster i avvikelserna, vilket i sin tur skulle möjliggöra att man kan skräddarsy behandlingarna.

Orsaken till att man inte vill berätta om blodsockerfallen kan vara flera. Enligt Mona Landin-Osson kan det bero på rädsla att mista körkortet eller på att man medvetet tagit för mycket insulin eftersom man är rädd för att högt blodsocker är ännu farligare. Det kan leda till komplikationer med hjärta, ögon och njurar och då kan det vara smart att hålla en hög insulindos för att sedan istället kompensera med blosockerhöjande mat och dryck (socker och mjölk).

JAG BLIR ALLTID LIKA

förvånad när jag hör om de här problemen, som är relevanta både för typ-1 och typ-2.
Det borde ju vara så att de som har diabetes/sockersjuka, lider av för högt blodsocker p.g.a. brist på egen insulinproduktion och/eller insulinresistens i cellerna och därför måste sänka sitt blodsocker, exempelvis genom att medicinera med någon form av blodsockersänkande medicin – alternativt genom sin kost.

I STÄLLET ÄR DET BLODSOCKERFALLET

som är problemet för diabetikerna. Det blodsockerfall som uppstår när man tagit för mycket medicin. Det är ju faktiskt så att man tar medicinen INNAN man äter den mat som man tror ska höja blodsockret. Man uppskattar (gissar) hur hög dos man måste ta och om man av en händelse sedan äter mat som inte höjer blodsockret så mycket som man TRODDE att de skulle höja, ja – då har man ett problem, man får ett blodsockerfall.

DEN SOM ÄTER ENLIGT LCHF

har alltid mycket lägre blodsockerhöjning än den som äter enligt vårdens kostråd till diabetiker!
Det är till och med så att om en diabetiker funderar på att övergå till LCHF-kost, rekommenderas hen att ha extra uppmärksamhet på sitt blodsocker, att inte ta för mycket måltidsinsulin och att konsultera sin diabetesläkare om man är osäker på hur mycket insulin man behöver med det nya kostupplägget.
Tyvärr brukar det här rådet resultera i att diabetesvården mer eller mindre tvingar diabetikern att avstå försöket att testa LCHF.

ÅTER TILL RADIONS RAPPORTERING

Erik Öster, som haft diabetes i 16 år och upplever sina blodsockerfall som mycket obehagliga. Han berättar: – Den situationen vill du inte skall hända, man tappar fokus och vissa uppfattas som rent av berusade. I och med att du inte får det socker du behöver så kopplar inte hjärnan som den ska.
Vidare säger han: … att få sjukdomar kräver så mycket medvetenhet och kunskap hos den som är drabbad som diabetes. Allting han gör påverkar blodsockernivåerna: vilken sorts mat han äter, vad han dricker, varje steg han tar.

Jag lider med Erik Öster, tyvärr kunde han haft ett betydligt enklare liv om han valde att testa LCHF. Här en länk till Kostdoktorns samling med diabetiker som berättar om hur de fått ett bättre liv med LCHF.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s