DIABETIKERNA GÅR PÅ PUMPEN?

ENLIGT EN ARTIKEL

i Helsingborgs Dagblad slopas fr.o.m. 1 december den statliga subventionen för insulinpump. Staten har hittills stått för kostnaderna för insulinpump till framför allt våra typ-1 diabetiker, jag vet faktiskt inte om pump används eller subventioneras till typ-2, men nu är det alltså landstingen som ska hantera frågan.

DIABETESFÖRBUNDET

befarar med all rätt att det här kommer att hanteras olika i de enskilda landstingen allt efter hur många diabetiker typ-1 det finns inom landstingsområdet och landstingens ekonomi. Och därigenom följer att i vissa landsting kommer diabetikerna själva få stå helt eller delvis för kostnaderna.

Jag misstänker att i mitt eget landsting, Skåne, lär det inte bli råd med så mycket subventioner om man ska döma efter hur fruktansvärt uselt de sköter sjukvården med alla vitesförläggande m.m. som de hittills dragit på sig.

DET ÄR DYRA GREJER

det handlar om. En pump kan kosta emellan 30’–40.000:– och eftersom det finns 8’–10.000 diabetiker som f.n. använder pumpen betyder det att subventionering hittills uppgår till ca 300 miljoner kronor. Hur många nytillkommande diabetiker det är varje år har jag ingen aning om men antar att det kanske handlar om ett tusental vilket då skulle kosta ca 30 miljoner om året fördelat på 21 regioner och landsting, så summan per landsting/region skulle då stanna på 1-2 miljoner/år, vilket är en droppe i havet i jämförelse med deras budget i miljarklassen.

ENLIGT MIN MENING

är detta inget annat än en skandal. Det kan inte ha undgått stat och regering i form av TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, att den här typen av besparingar kommer att hamna på brukarna, dessutom ojämnt fördelat beroende på var man bor i landet. Som vanligt låter man sparivern gå ut över de som är i mest behov av stöd.

FÖR ÖVRIGT

har jag hanterat frågan här redan den 11/8 2011, då den  var uppe för debatt.

”Ett helt annat

och mycket bättre sätt att spara pengar på diabetesnotan vore att använda LCHF för att kostbehandla diabetes. Typ 1 måste naturligtvis även fortsättningsvis medicinbehandlas men i mycket mindre grad. Typ 2 kan i många fall bli medicinfria och alla typ 2 kan i varje fall minska sina mediciner och minska följdsjukdomarna. Pengarna man spar räcker gott och väl till pump för dem som behöver.” :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s