RÖTMÅNADSHISTORIA*

DE SENASTE DAGARNAS

fettkrig upprör känslorna i båda lägren (jag nöjer mig med att referera till Kostdoktorn eftersom han har tagit den stora fighten). Framför allt inom mina, dvs LCHF-anhängarnas, led är det många som gått igång och det är inte konstigt alls. Det är vi som sitter med facit. Det är vi som VET att påståendena från kolhydratsetablissemanget är direkt felaktiga.

VAD ÄR DET DOM SÄGER?

Citat från DN 20130801:”Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer.”

Det handlar om tre skilda iakttagelser.

  1. TRENDBROTTET. Enligt prof. Martin Ingvar har ökningen pågått sedan 90-talet och har inget med fettdieterna att göra. Alltså inget trendbrott som har med dagens debatt att göra.
  2. STROKE OCH HJÄRTINFARKT ÖKAR HOS UNGA MÄN OCH KVINNOR I SVERIGE. Hos unga kvinnor mest, men inte för befolkningen i stort, där har det istället minskat med ca 25%. Före LCHF uppstod som den självklara orsaken sa man att det berodde på rökning och övervikt.
  3. POPULÄR FETTDIET (LCHF) KAN GE HÖGA BLODFETTER (KOLESTEROL) SOM SKADAR BLODKÄRLEN OCH GER ÖKAD RISK FÖR BLODPROPPAR. – Ja, LCHF höjer det goda kolesterolet, HDL, vilket gör att kolesterolvärdet blir BÄTTRE. Dessutom tvistar de riktigt lärde, alltså inte de här fem som skriver debattartikeln, om hur kolesterolvärdena kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdom. Uffe Ravnskov hävdar med bestämdhet att högt kolesterol är NYTTIGT.

SÅ VAD BLEV DET KVAR?

Inte mycket. I själva verket har Svenska folket en allt bättre utveckling vad det gäller sjukdomar kopplade till det metabola syndromet, som övervikt, blodtryck, blodsocker m.m. i alla fall alla vi som hittat till LCHF-metoden. 😉

*Enligt Wikipedia är rötmånadshistoria en legend, saga, vandringssägen (ibland kallad klintbergare) eller dylikt som innehåller fantastiska inslag som är svåra att tro på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s