DIABETIKER LEVER LÄNGRE …

… NUFÖRTIDEN!

Enligt en artikel idag i Helsingborgs Dagblad har dödligheten i diabetes-1 och -2 nästan halverats från 1996 till 2009 😉

Allt enligt en undersökning på mer än tio miljoner personer i Kanada och Storbritannien.
Minskningen förklaras av bättre blodtrycksbehandling, bättre kolesterolbehandling och bättre vård mot högt blodsocker, enligt forskarna.

Å ANDRA SIDAN

har antalet diabetiker i Kanada och Storbitannien fördubblats under samma tid.
Inte så konstigt kanske, med de kostråd som gäller i västvärlden utsätts vi för massiv sockerbelastning, 50–60% kolhydrater 4–6 ggr per dag. Som de flesta numera vet är kolhydrater ett annat namn på SOCKER. Högt intag av kolhydrater ger höga insulinnivåer som i sin tur hindrar fettförbränning och lagrar energiöverskott som fett i kroppen vilket i sin tur har skapat en galopperande fetma- och diabetespandemi.

Högt blodtryck, övervikt, bukfetma, högt blodsocker, högt LDL-kolesterol ingår alla i det metabola syndromet och anses därför öka risken för varandra.
– Ska det vara så djävla svårt att se sambandet med födan? Alla de här symptomen uppstår hos de som äter för mycket kolhydrater och ALLA symptomen förbättras med en övergång till LCHF.

Numera upptäcks allt fler diabetiker vilket delvis kan förklaras av att vården aktivt söker efter diabetes. Enligt Marcus Lind (ej släkt med mig), medicine doktor vid Sahlgrenska akademin, upptäcks sjukdomen nu ofta i ett tidigare stadium: — Man kan gå med åldersdiabetes (typ 2) i ett eller två decennier om man inte testar blodsockret, och det gjorde man inte lika ofta förr. Nu gör man det oftare, i samband med hälsokontroller eller varje gång någon kommer in på en akutmottagning.
EN ANNAN ORSAK
till att diabetes ökar är, enligt Marcus Lind, livsstilsfaktorer som övervikt och brist på fysisk aktivitet.

SOM VANLIGT

har jag några funderingar kring de här frågorna.

• Om man testar oftare och tidigare hittar man diabetiker som ännu inte utvecklat de värsta symptomen, vilket i sin tur gör att patienterna kan leva längre med sin sjukdom. Hur vägs detta in i bedömningen?
• När man som forskare förutsätter att patienterna får sin sjukdom pga övervikt och brist på fysisk aktivitet har man ju missat något. – Den eviga frågan om vilket som kommer först, hönan eller ägget. Jag hävdar bestämt att övervikt kommer av för mycket kolhydrater, brist på fysisk aktivitet kommer av övervikt och diabetes kommer av insulinöverbelastning orsakad av för mycket kolhydrater (socker).
• Nu har, enligt artikeln, forskarna vid Sahlgrenska akademin inlett en liknande studie i Sverige. Kommer man att ta med en grupp LCHF:are i den?
Tänker väl inte det. En studie på den här nivån är inte avsedd att hitta alla möjligheter till att ge bra vård till diabetiker. Det handlar om att få sälja mer medicin.
När läkare hittar något av ovanstående symptom som ingår i metabola syndromet börjar hen genast medicinera, inte bara för den aktuella sjukdomen, utan även för de andra. Exempelvis får du kolesterolsänkande medicin om du blir diagnostiserad med diabetes. 😦

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s