FET MAMMA ÖKAR RISK FÖR TIDIG FÖDSEL

LITEN RUBRIK I DAGENS HD

Sven Cnattingius, professor i reproduktionsepidemiologi vid Karolinska institutet konstaterar enligt en studie att risken för  att barn föds för tidigt ökar med ökande BMI hos den blivande mamman. Enligt HD:s artikel omfattar studien 1,5 miljoner förlossningar under tiden 1992–2010.

DET HANDLAR OM ÖKAD RISK

alltså inte om reella tal. En blivande mamma med ett BMI överstigande 25 löpte 25% högre risk att föda för tidigt. Alltså, om risken för att en normalviktig kvinna ska föda för tidigt är 3%, blir risken för den överviktiga istället 4%. Läs gärna hela artikeln via länken ovan.

DESSUTOM

konstaterar Cnattingius att de blivande mammorna blir allt fetare. Kan det ha att göra med att blivande förstföderskor föder allt senare i livet. Med oron på arbetsmarknaden är det viktigt att först skaffa en karriär. Jag gissar att den åldern ökat med flera år sedan 1992.

VAD HÄNDER NÄR DEN BLIVANDE MAMMAN

kommer till BVC med några extra kilo? Ja, de kommer INTE att rekommenderas att äta enligt LCHF. Det blir istället; ät mindre, ät fettsnålt, försök att röra mer på dig. Det är viktigt att inte gå upp för mycket. Samtidigt säger omgivningen att nu måste du äta för två 😉
Den rekommenderade kosten, tallriksmodellen, är mycket kolhydratrik, vilket vi de senaste åren förstått innebär viktökning och dessutom gör att tillväxthormonet IGF-1 ÖKAR, vilket naturligtvis även påverkar fostret som växer fortare. Hur är det med de här för tidigt födda barnen, är de väldigt små? Kan detta bidra till att de har så bråttom ut?

Enligt artikeln är risken för komplikationer för mammorna väldigt liten men ändå …

CNATTINGIUS

konstaterar till slut att man måste jobba med att få ner förekomsten av övervikt och fetma, vilket jag naturligtvis håller med om. Frågan är bara HUR? Spåren förskräcker. Att äta tallriksmodell fettsnålt och svälta, samtidigt som man ska träna mera går ju inte, speciellt inte som gravid och överviktig, så hur ska de överviktiga blivande mammorna göra?

LCHF-kost löser ju i de flesta fall alla de här problemen. Lägre vikt, lägre IGF-1, bättre förutsättningar för amning o.s.v. Det är bara vården som ska få upp ögonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s