KLIMATSMART?

SOM VANLIGT

är det något i Helsingborgs Dagblad som väcker min lust att ifrågasätta. 😉
Tyvärr finns artikeln inte tillgänglig på HD:s hemsida så jag sammanfattar här: ”Minimal klimatnytta med närodlat
Många tror att de är klimatsmarta när de handlar närodlad mat. Men effekten är marginell, enligt en ny rapport (länk till rapporten, 49 sidor på engelska). Vill vi göra klimatnytta bör vi tänka mer på vad vi äter, snarare än på var maten producerats.
Forskarna har analyserat hur matkassar med olika innehåll påverkar klimatet. Man har tittat på fem olika kassar; 1. Genomsnittslig med kött, 2. Svensk säsong-vegetarisk, 3 Vegetarisk, 4. Lokalt producerad, 5. Svensk säsong.
I de vegetariska kassarna har man kompenserat för kött med 3 gånger så mycket bönor alt. ärtor för att nå samma proteininnehåll.

Inte oväntat kommer man fram till att bästa sättet att minska sin klimatpåverkan är att käka mindre andel kött 😦

SKEPTISK TILL NATUREN

tror jag att köttkassen innehåller allt annat än NATURBETESKÖTT och därmed börjar alla jämförelser halta. Om man förutsätter att allt kött produceras med foder från andra sidan jordklotet blir naturligtvis kött ett dåligt val och vegetabilier automatiskt mycket bättre. Ingen hänsyn tas till om vi som individer mår bättre eller sämre på maten.
När man påstår att det inte har någon påverkan på miljön om man väljer närodlat eller inte – hur tänker man kring frågor som arbetstillfällen och självförsörjandegrad i händelse av krig eller naturkatastrofer?
Naturligtvis gynnar det oss alla att ha en fungerande produktion av livsmedel i vårt närområde. Allt handlar inte om koldioxidutsläpp!

ESKIL ERLANDSSON

vår nuvarande landsbygdsminister är kanske inte så medial men absolut inte dum, säger så här i en kommentar: ”Eftersom maten inte transporteras så långt är det större chans att den är färsk och därmed håller sig längre. Att välja närproducerat gör också att maten får en tydligare identitet, vilket också gör att vi är mer rädda om maten. Båda dessa kan leda till mindre matsvinn som är en riktig klimatbov.”

EN HELT ANNAN SIDA AV KÖTT

Allan Savory, en Zimbabwiansk forskare uppmärksammar hur världens öknar breder ut sig där tidigare stora hjordar av betesdjur vandrade fria. Genom sin metod ”Holistic Management” har han lyckats vända på utvecklingen och tack vare en utökad och intensifierad djurhållning nu skapar betesmarker där det tidigare funnits enbart öken.

Så min undran blir förstås, ska vi bara äta frukt och grönt från jordbruk som intensivodlas med plog och gödningsmedel och besprutning? Eller ska vi äta naturbeteskött från boskap som håller landskapet i naturlig balans?

JAG VÄLJER

att äta på ett sätt som jag mår bra av. Lagom mycket kött av bra kvalitet och till detta äter jag ovanjordgrönsaker. Någon gång i veckan unnar jag mig en fet fisk. Frukten överlåter jag till mina kusiner, aporna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s