HANDLA I CITY ELLER PÅ STORMARKNAD

EN NY UNDERSÖKNING

har enligt dagens HD fått stadsbyggnadskontoret att ifrågasätta om man ska fortsätta ha gratis parkering i city under veckohelgerna för att på så sätt motverka att ALLA åker till Väla-stormarknad och INGEN längre vill handla i city.

BAKGRUNDEN

är att med start i Malmö redan 1962, det under de senaste 50 åren med etablering av STOR-marknader lite varstans i västra Skåne blivit allt mindre lönsamt att bedriva handel inne i städerna. Idag har vi inom 3 mil från Helsingborg; Välas, Hyllinges och Löddeköpinges stormarknader. Till och med den nya stormarknaden i Malmö, Emporia, drar kunder från nordvästa hörnet. Butiksdöden i Helsingborg breder ut sig och gatulivet är snart ett minne blott. City-handeln befinner sig i en nedåtgående spiral med tomma butikslokaler och halvtomma restauranger och kaféer. Några av klädesbutikskedjorna har lämnat city helt till förmån för Väla. Att staden samtidigt jagar parkeringssyndare så mycket det bara går gör det hela än värre.

TILLBAKA TILL UNDERSÖKNINGEN

Så vad kom man fram till? Jo: ”Det som främst påverkar kundernas besök i city är hur bred butiksmixen är. På andra plats kommer nöjes- och kulturutbudet och på tredje plats att butikerna ger ’god personlig service’. Först på delad fjärdeplats kommer gratis parkering och enhetliga öppethållningstider.

Låt oss se på vad som kan göras åt de olika delarna:

  1. Bred butiksmix – Kan Hbg stad göra något? Svar nej, en bred butiksmix förutsätter att det finns ett bra underlag i form av många kunder.
  2. Nöjes- och kulturutbud – Kan Hbg stad göra något? Svar ja, men också detta förutsätter att det finns ett bra underlag i form av många kunder.
  3. God personlig service – Kan Hbg stad göra något? Svar nej, det är upp till butikerna. Men jag tror naturligtvis att ett bra kundunderlag gör att det blir mer lönsamt att satsa på bra service.
  4. Gratis parkering och enhetligt öppethållande – Kan Hbg stad göra något? – Svar, i fallet med gratis parkering ett klart JA, enhetligt öppethållande är det åter upp till butikerna.

Så av alla ovanstående punkter är det i stort sett endast gratis parkering som Hbg stad kan påverka på kort sikt. Och då väljer man att ifrågasätta detta enda bidrag till förbättrad service till stadens invånare. URDÅLIGT 😦

Det som sticker ut ännu mera från undersökningen är att det är väldigt viktigt ur kundsynpunkt VAR parkeringsplatserna finns. Det skall vara nära till inköpsställena. Att det är gratis att parkera uppe på Nicolaiskolans parkeringsplats hjälper ju inte om man ska handla på Kullagatan, det krävs en elitidrottsman för att bära upp varorna. Eller att det är gratis på GA-torg eller Ångfärjan när man tänker handla på Södra Stenbocksgatan.

SÅ VAD ska STADen

göra då? – Om du frågar mig så tycker jag följande:

  1. Gratis parkering i hela staden under öppettiderna i butik.
  2. Gratis kollektivtrafik i hela staden, vilket jag för övrigt anser att det ska vara alltid, speciellt sedan det blivit näst intill omöjligt att betala för resan. Den här åtgärden ökar tillgängligheten för bilparkeringen.

Idag måste du ha en särskild app i mobben för att betala. Ett alternativ är att köpa ett jo-jo-kort, vilket inte heller det är så kul. Först måste du ta dig till ett av Skånetrafiken godkänt köpställe, t.ex Pressbyrån på Väla. Där kan du köpa ett jo-jo-kort med resor för 200 kr. Men du får betala TVÅHUNDRATIO kr. En extra tia i straffavgift för att du inte orkar ladda ner appen, gubbdjävel. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s