D-VITAMINBRIST PGA FETMA?

HÖNAN, ÄGGET ELLER RÄVEN?

Enligt en ny studie som redovisas i tidskriften PLOS Medicine, har feta människor lägre halt av D-vitamin i blodet. Forskarna antar att det kan bero på att D-vitamin, som är fettlösligt, kanske lagras i fettet och därför inte hamnar i blodet där det borde vara för att göra nytta. Därav drar man genast slutsatsen att högt BMI är orsaken till låg D-vitaminhalt. Man kan dock inte se att låg D-vitaminhalt skulle förorsaka fetma. Detta tycker jag är motsägelsefullt. 🙂

Frågan är väl som vanligt: Vilket kommer först, fetman eller låg D-vitaminhalt? Hönan eller ägget. En sak vet man med bestämdhet. Det kan inte vara räven, för om räven är först blir det varken höna eller ägg, räven käkar upp vilken som.

NÄR DET GÄLLER FETMA OCH D-VITAMIN

har jag min egen teori; D-vitamin får du i huvudsak av att vistas i solen utan kläder. Feta människor har av naturliga skäl mindre benägenhet att vistas lättklädda i solen än smala och vältränade, vilket enligt min mening är en tillräckligt bra förklaring till skillnaden.

Ett bra sätt att minska på problemet är att hjälpa feta människor att bli smala, så kanske de solar mer. LCHF är ett utmärkt sätt att återfå naturlig normalvikt.
D-vitaminbrist är relativt vanlig på våra breddgrader, så varför inte bara rekommendera ordentliga doser till ALLA. 2000–4000 IE under höst, vinter och vår och kanske göra uppehåll under sommaren. Livsfarliga Verkets nuvarande rekommendation på 400 IE är på tok för lågt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s