GASTRIC BYPASS PÅ BARN

ÄMNET TAR ALLT STÖRrE

plats i media och man skulle ju tro att det beror på att det faktiskt är en katastrof att operera unga 14–18 år, men så är inte fallet. Ju mer det debatteras desto mer tycks det accepteras som något bra och nödvändigt.
Som vanligt hittar vi professorn, barnläkaren, den misslyckade barnbantningsexperten Claude Marcus i centrum. Nedanstående citat är hämtat på SYDSVENSKAN nätupplaga 5/11 -12:

– Det är en mycket svårbehandlad grupp där vi inte kunnat påverka ätbeteendet, säger barnläkaren Claud Marcus som är chef för Rikscentrum för överviktiga barn på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Förstår jag mycket väl, hittills har ingen varaktigt lyckats gå ned i vikt genom att svälta och springa.

Ett 40-tal tonåringar som väger 100–150 kilo får erbjudande om operation från Karolinska sjukhuset, Universitetssjukhuset i Linköping, Universitetssjukhus MAS i Malmö och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. För de flesta av dem är operation det enda återstående alternativet.

Ytterligare 40 barn? Räcker det inte med de 81 barn som opererades 2010–2011 på Sahlgrenska och Karolinska sjukhusen?

– Det kan verka radikalt att operera så unga människor med det är faktiskt betydligt mer riskfyllt att låta dem fortsätta leva med sin fetma, säger Marcus.

Samma dag och i samma tidning skriver man om POSITIVA RESULTAT NÄR ÖVERVIKTIGA BARN OPERERAS.

Extrem barnfetma blir allt vanligare i Sverige. Mot den hjälper nästan bara operation. Men än så länge rekommenderas svenska läkare att inte operera individer under arton år. Dock kan riktlinjerna vara på väg att ändras.

Den allmänna rekommendationen är att INTE operera barn under 18 år men man hoppas uppenbarligen att kunna sänka gränsen.

I dag finns fem gånger så många feta barn i Sverige jämfört med för tjugo år sen. Andelen extremt feta barn ökar stadigt och i Sverige utgör de ungefär en procent av befolkningen.

Och man har ingen aning om orsaken 😦
Ändå väljer man att operera bort symptomen.

DET KAN ALDRIG

vara ett alternativ till hållbar behandling att göra gastric bypass på barn. Ca vart 5:e barn som opereras får psykiska problem redan efter fyra månader. Hur kommer de att må när de förstår att de blivit utsatta för ett grymt experiment redan innan de är gamla nog att förstå innebörden av behandlingen.

Jag har behandlat ämnet tidigare med Sahlgrenskas operationer, men då hade de bara hunnit göra 55 st.

Till och med ICA-kuriren, som inte sticker ut som någon kritiker av de officiella kostråden, tar avstånd från de här operationerna med en särskild twist åt att Claude Marcus kritiserat Nolaskogs LCHF-läger för ungdomar där man talar med barn och föräldrar om matvanor.

Sofia Olsson, visserligen 22 år gammal

men ändå, valde att annat alternativ. Hon stod i kö för gb men hoppade på lchf istället…

Ett svar till “GASTRIC BYPASS PÅ BARN

  1. Hej!
    Tack för att du nämnde mig i ditt inlägg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s