POLISBRUTALITET?

ATT LÄGGA NER

utredningen innan det blir en utredning innebär tydligen förbättrad statistik? Hur ser den ekvationen ut? Jo, först gör man en bedömning av om fallet kan ge fällande dom.
På vilka grunder väljer man ut vilka jobb man vill utföra? Enligt polisens egen lista, sk framgångsfaktorer, ska så många faktorer som möjligt uppfyllas för att det ska bli en utredning. Listan ser ut så här:

• Vittnen, helst oberoende sådana.
• Någon form av medgivande från den misstänkte.
• Teknisk bevisning, t ex i form av DNA.
• Ett trovärdigt brottsoffer.
• Dokumenterade skador.
• En snabb polisanmälan.

Om det blir ”alla rätt” låter man utredarna ta hand om fallet, om inte gör man ingen utredning.

PÅ DET HÄR SÄTTET

kan man höja sitt procentuella uppklarandetal. Att endast göra de lättaste fallen, de som är mest troliga att framgångsrikt slutföra innebär per automatik bättre statistik. Om man dessutom förpassar övriga ärenden till papperskorgen blir det med samma automatik ”inga högar på borden”.
Detta är naturligtvis inte de enskilda utredarnas val. De gör som deras chefer säger åt dem att göra, speciellt då protester ofta leder till stopp i karriären och ev. avsked.
Helsingborgspolisen med Ulf Åkerstedt, biträdande kriminalchef vid polisen i nordvästra Skåne, som huvudansvarig är tydligen snabbast i Sverige att avskriva. Och ändå är de näst sämst i landet på att klara upp brott. 😦
Så inte nog med att de undviker flest utredningar av alla, när de väljer vilka som ska utredas väljer de fel. De fall de väljer leder till näst sämst resultat för hela landet.

JUST NU AKTUELLT ÄR

Lina Anderssons fall som blev nedlagt efter att ”en samlad bedömning som gjorts” visade att ärendet bedömdes vara alltför svårt för polisen att utreda. Ändå var det inte svårare än att amatören, Linas pappa Karl, fixade fram allt som behövdes för att få gärningsmannen dömd till fängelsestraff.

NOLLVISION

är ett starkt missbrukat ord som används i alla möjliga och omöjliga sammanhang. I New York tog man för snart tjugo år sedan till det här med syftning på brottsligheten. Alla brott skulle utredas och lagföras. Det gällde att visa buset att man menade allvar. Följden blev att New York idag ses som en av de säkraste städerna i USA.
Det man håller på med här är raka motsatsen till nollvision. Genom att strunta i att utreda och lagföra brott skickar man signaler till brottslingarna att det är fritt fram för vad som helst. I Linas fall var det ett våldtäktsförsök och varje dag läser vi i tidningarna om hur äldre människor knuffas omkull med sina rollatorer och rånas på pensionen. Gårdagens Uppdrag Granskning visar ett annat exempel på flathet och brist på ansvarstagande från våra myndigheter.

POLISBRUTALITET?

Jag tycker att offren för stöld, rån, våldtäkt och misshandel utsätts på nytt när deras fall enkelt och för statistikens skull bara sopas under mattan av polismyndigheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s