KORTTIDSAVTAL I KRISTIDER

REGERINGEN ÄR NU

Beredda att ta till arbetstidsförkortning för att rädda jobben i kristider.

I det här inslaget från Rapport får vi veta att genom att minska arbetstiden och sänka lönen kan man rädda kvar jobben i svåra tider. Arbetsgivarna ska bidra med sitt stöd, inte uttalat i Rapport vari det ska bestå men jag antar att det blir något i stil med det avtal som metall ställde upp på vid förra krisen, utbildning på arbetstid och kanske betalda jobbfria dagar. Löntagarna ska bidra med inget krav på ökade löner och kanske arbetslöshetsersättning vissa dagar i veckan. Regeringen kan tänka sig att sänka arbetsgivaravgifterna …

Men först måste vi ha en kris på arbetsmarknaden!

Jag tycker att vi har en kris redan. Regeringen vill att vi ska fortsätta att jobba tills vi blir 75 år – samtidigt som vi har en hel generation som går arbetslös; unga, i många fall välutbildade människor som inte kan få jobb. För att inte tala om våra invandrare, där är det ännu värre. Genomsnittsarbetstiden för svenskarna är inte 8 timmar som man skulle kunna tro utan 8 timmar och 16 minuter! Dessa 16 minuter motsvara ca 125.000 heltidsarbeten per år som arbetsmarknaden går miste om för att folk jobbar så mycket övertid.
Nuförtiden kostar ju inte arbetslöshet lika mycket för staten som den gjorde innan vår nuvarande regering sänkte ersättningsnivåerna, fördyrade arbetslöshetskassan, slog itu skyddsnäten. De som nu står för kostnaderna är föräldrar till arbetslösa ungdomar i form av boende, mat och fickpengar. Men regeringen hoppas väl på att kunna slippa ta ansvar för följderna av en ev. ekonomisk kris när det blir dags för nästa val.

FAN, JAG KÄNNER

igen det här med arbetstidsförkortning, det är ju i princip det jag beskriver i min 5-TIMMARS ARBETSDAG ! Läs hela om du orkar 😉

Annars kan vi ta sammanfattningen här:

Sammanfattande beskrivning

Vad vill jag?
Dela på jobben så att alla kan få en anställning.

Hur skall det gå till praktiskt?
Arbetstiden ändras från 8 timmar, som utföres från kl 08.00 – 16.30 med 30 minuters paus, till 5 timmar, som utföres i två skift. Ett skift startar kl 06.30 – 12.00 och det andra skiftet startar kl 12.00 – 17.30 med 30 minuters paus i varje skift.

Hur blir det med lönen?
Lönen sänks med 1/8 till 7/8 av fulltidslön. Alltså kommer de som väljer den här formen att få 7 timmars lön för 5 timmars arbete, en arbetsdag som är minst 3 timmar kortare varje dag.
För de som nu tvingas arbeta halvtid, 4 timmar/dag, ökar arbetstiden till 5 timmar men med 7 timmars ersättning.

Detta blir ju en löneökning på i runda slängar 35%! Vem står för den kostnaden?
Det gör samhället. Målet med åtgärderna är att minska arbetslösheten. Minskade kostnader för arbetslösheten kompenserar mer än väl kostnaderna för 5-timmarsreformen.

Med en skatteskala på 24,6% i stället för 30%.
Med höjd lön på faktiskt arbetade timmar med 30%.
Uppnår man 50% fler jobb överallt där systemet med en arbetsdag = 5 timmar införs.

Innebär detta fler abetsplatser, datorer, maskiner, verktyg o.s.v?
– Nej egentligen färre! Samma arbetsplats utnyttjas istället av 2 arbetstagare efter varandra, en sorts skiftsarbete. Första skift jobbar 06.30–12.00 med en 30 minuters rast. Andra skift jobbar 12.00–17.30 med en 30 minuters rast. Effekten blir att 10 st kontorsplatser ersätts av 8 st (10 arbetsplatser x 8 timmar = 80 timmar och 8 arbetsplatser med 2×5 timmar är också = 80 timmar). Fördelar för arbetsgivaren? Självklart, ingen ytterligare investering, bättre utnyttjande av produktionsmedlen (snabbare avskrivning), bättre flexibilitet.

JAG SÄGER DET IGEN:

Om alla arbetsföra hade ett arbete, en inkomst, skulle det knappast bli mindre arbetat. Med idén en arbetsdag = 5 timmar,  finns fortfarande utrymme för att man vid behov kan jobba dubbla skift, jobba heltid och studera.
Att som familj kunna välja att köra familjen i skift – ena föräldern stannar hemma på förmiddagen med barnen och den andra tar eftermiddagspasset, därmed lägre kostnader för både den enskilda familjen och för samhället.
Att som egenföretagare kunna välja att jobba 10 timmar om dagen med sina två-skifts arbetslag skulle naturligtvis stå var och en fritt.
Vid sjukdom eller när omständigheterna så kräver finns det alltid den andra halvan av de två dagsskiften att ta till.

Med min idé kanske tom vissa av oss orkar jobba till 75 🙂

Ett svar till “KORTTIDSAVTAL I KRISTIDER

  1. Med din idé kanske tom fler av oss orkar jobba till 65! 😉
    ps: hela har jag ju läst för länge sen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s