NYA TANKAR KRING 5-TIMMARS ARBETSDAG

JAG FICK EN

intressant kommentar från Gustaf Segerström på min lååånga sida om 5-timmars arbetsdag (du hittar sidan uppe i huvudet på bloggen)  …

Högaktuellt och intressant.

Tror att arbetsdelning också totalt sett kan innebära ännu flera mera meningsfulla arbetsmöjligheter. Det här eftersom arbetsdelning också ger mer fritid under vilken flera kan våga starta egna företag. Kanske skulle det också leda till en bättre värld där vi inte arbetar ihjäl oss för att skaffa en massa saker som vi egentligen inte behöver.

Ett av de grundläggande problemen är också allt som produceras av dålig kvalitet, där varken hänsyn tas till miljö eller ens konsumenten. Det skulle gå att tillverka kylskåp som håller i 100 år och inte bara det, kläder, datorer, möbler, hus, bilar, leksaker och så vidare. Det mesta som produceras idag, är inte långsiktigt hållbart överhuvudtaget och visserligen kanske bra för en kortsiktig maximal vinst, men långsiktigt är det katastrofalt.

Genom att producera varor av dålig kvalitetet, ökar också behovet av det totala antalet arbetstimmar, samtidigt som allt i vår omgivning sakta men säkert förvandlas till en soptipp.

Ta bara en sån enkel sak som kyckling. En fågel som naturligt äter allt den hittar på marken. En vanlig färsk kyckling kostar runt 20 kr per kilo här i Spanien, medan en ekologisk, säkerligen också relativt sett industriellt producerad, kostar 100 kr per kilo. Visst är den ekologiska mycket dyrare än den konventionellt uppfödda, men det är också två helt olika produkter. Den ekologiska, som jag tyvärr inte har råd att köpa särskilt ofta, smakar som något helt annat än den billiga. Det går inte ens att jämföra. Det är större skillnad i smak än mellan en grillat bit oxfilé och hamburgare. Den ekologiska kycklingen smakar som ett helt annat djur.

Hade jag en egen liten gård, skulle jag kunna äta ekologisk kyckling nästan gratis, rester och det som finns ute brukar räcka bra, men industriell produktion är något helt annat. Tänkt dig själv, vad ska du stoppa i kycklingarna för att de ute i affärerna ska kosta 20 kr per kg, urtagna, plockade och kylda?

Jag kan knappt ens förstå hur det går att föda upp kycklingar så billigt och vågar inte ens tänka på vad de äter, även om jag råkar veta att det är en hel del sojaprodukter, hormoner, antibiotika etc. Hur som helst, den här produktionen av kyckling av dålig kvalitet, innebär att vi också får sämre näringsvärden i kycklingköttet och tillsatser som påverkar vår hälsa negativt. Produktionen av kycklingarnas foder sker också på samma sätt, dvs att maximera den totala mängden foder. Kvaliteten är ointressant. För att maximera produktionen, används också maximal mängd av bekämpningsmedel, som inte bara kommer ut i markerna och vattendrag, utan också in fodret och in i kycklingen och in i oss. I slutändan får vi naturligtvis en ökad risk för sämre hälsa både genom kycklingen och de miljöskador som den icke hållbara produktionen orsakat. Det sorgliga är att det här gäller i stort sett all produktion av produkter av totalt sett, dålig kvalitet.

Ha en trevlig kväll!
Gustaf Segerström

Tack Gustaf

för att du tog dig tid att dela mina tankar om detta. Beklagar att vi inte sitter med var sitt glas mörkrött Spanskt vin, nygrillad ekokyckling, härliga grönsaker och hela kvällen framför oss för vidareutveckling av idéerna.
Du ser uppenbarligen framför dig hur en sådan här modell skulle kunna leda till mer egen tid och därmed möjligheten att utveckla småskalig egen verksamhet för bättre hållbarhet. Den lilla gården du tänker dig med djuruppfödning utan att våldföra sig på våra naturtillgångar, mer tid för barn och familj istället för att jobba länge och hyra in barnpassning.

Den fulla sysselsättningen medför också att samhällets resurser går till verkliga behov och inte till konstgjord andning. Här följer ett citat från inlägget:

”Om alla arbetsföra hade ett arbete, en inkomst, skulle det knappast bli mindre arbetat. Med idén en arbetsdag = 5 timmar, finns fortfarande utrymme för att man vid behov kan jobba dubbla skift, jobba heltid och studera.
Att som familj kunna välja att köra familjen i skift – ena föräldern stannar hemma på förmiddagen med barnen och den andra tar eftermiddagspasset, därmed lägre kostnader för både den enskilda familjen och för samhället.
Att som egenföretagare kunna välja att jobba 10 timmar om dagen med sina två-skifts arbetslag skulle naturligtvis stå var och en fritt.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s