SMÖR – MEDALJENS BAKSIDA

Det är inte

enbart av godo att smörhyllorna gapar tomma 😦
Det är lätt att tro att vi LCHF:are slutligen lyckats vända Landet Sverige till ett sundare leverne. Titta bara hur smörhyllorna gapar allt tommare (kan man säga så), fullfet mjölk och 40%-ig grädde går åt som – ja just det. Men medaljen har en baksida …Smöret är nästan slut i hyllan hos OJ i Helsingborg och margarinerna kryper allt närmare, beredda att ta över den tomma platsen i hyllan.

Här är tre länkar till påstående om att det kan finnas en dold agenda bakom smörbristen.

  1. Nyliberalen: Ingen brist på smör. Realisten: Nej, det är helt slut.
  2. Smörbrist – då sänker Arla ersättningen till bönderna.
  3. Den köpgalna kon

Kortversionen

Det är rätt mycket text så jag försöker sammanfatta innehållet: Arla har idag ca 65% av den Svenska mejerimarknaden. Samtidigt utgör Sverige endast 15% av Arlas marknad.
Eftersom Arla har ett stort mjölköverskott i bl.a. Danmark, där man dels har sitt huvudkontor och dels har ca 95% !!! av marknaden, kan man använda detta övertag till att pressa konkurrenterna i Sverige, man helt enkelt dumpar priserna så att de Svenska mejerierna inte kan betala skäligt till sina mjölkbönder. Arla kan sikta in sig på ett mejeri åt gången med punktinsatser.
Redan för ett par år sedan attackerade man Skånemejerier. Arla lyckades göra ett avtal med bl.a. Bergendahls, City-Gross om att Skånemejeriers produkter inte fick finnas i deras butiker. Vi Skåningar blev naturligtvis förbannade och startade kampanjer på bloggarna vilket i sin tur fick till följd att vi slutade handla mejeriprodukter där och efter en tid återfanns Skånemejerier i hyllorna. Så just då misslyckades man, men det betyder inte att Arla har gett upp.

Nu senast är det

Milko som utsätts för attack. Av länkarna ovan framgår det att styrelseordföranden och vd hos Milko, fört hemliga förhandlingar med Arla och ”plötsligt” går Milko med 50 miljoner i förlust på bara några få månader. Detta trots att mjölk, grädde och smör går åt som … just det. Föga troligt, något är lurt.
Milko sänker då sin ersättning till sina bönder, som för övrigt alla är delägare i Milko, till en nivå som ligger lägre än den som Arlas leverantörer erhåller vilket gör att Milkos mjölkbönder ser en sammanslagning med Arla som ett bra alternativ, man skulle ju få högre ersättning för mjölken.
I affärsuppgörelsen som Arla och Milkos båda starka män arbetat fram är det mjölkbönderna som står för kostnaderna genom sänkta ersättningar, om inte Milko-delen börjar gå med vinst blir det ytterligare avdrag på ersättningarna. Jag för min del har svårt att tro att Arla kommer att redovisa vinst för de här mjölkbönderna, det finns ju alla möjligheter för s.k. kreativ bokföring.
Mjölkbonden i sin tur har en helt omöjlig situation. Genom att man koncentrerat mejerierna till några få, stora har upptagningsområdet blivit så stort att det i princip bara finns en mottagare att välja på. Så länge mejeriet är delägt av bonden har han något att säga till om, om än allt mindre med korrupta styrelser, men så snart mottagaren i stället är ett utlandsstyrt multiföretag med profit som enda drivmedel så är det kört. Att säga NEJ TACK i det läget är det samma som nedläggning av mjölkdjurshållningen.

Hur blir det sedan då?

Den dag Arla slagit ut alla konkurrerande mejerier av någorlunda storlek sänker man ersättningen till de Svenska mjölkbönderna som då kommer att, i många fall, lägga ner verksamheten. Då är det fritt fram för storfräsaren Arla att översvämma den Svenska marknaden med mjölk från Polen, Danmark och fan vet var de hämtar den. Samtidigt kan man ta mycket högre pris i butikerna för sina varor. Det är inte så vi vill ha det inom LCHF.Det var inte så länge sedan det såg ut så här i smörhyllan hos ICA-Maxi på Råå, minst tio olika sorters smör till ett pris i snitt på 23:–/halvkilo. Redan nu börjar det bli svårt att hitta smör under 30:– halvkilot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s