EVA KULLENBERG OCH FOLKHÄLSAN

Från passagen.se

via ett inlägg hos Annika D, hämtar jag ett citat från inlägg av Eva Kullenberg.

”Nej, vi satt inte i grottorna och drack mjölk och vispgrädde, mumsade camembert och stekte bacon över den öppna elden. …”

Jag tycker att detta är mycket roligt, jag kan se baconskivorna uppträdda på grillpinnar krullande sig i hettan från glöden. Kan det t.o.m. vara så att Eva Kullenberg har humor? Kolla på på länken och döm själva.
(PS. och inte satt vi och mumsade på smörgåsar, grönsaker, potatis eller frukt hellre.)
Främsta anledningen att jag tar upp detta är dock en av kommentarerna till inlägget som är något av det bästa jag läst i ämnet.
Tack Fredrik Söderlund, Certifierad helikoptertekniker, Major, jägare, fyrbarnspappa, hundägare, liberal hälsofrämjare
Den långa titeln är förstås en pendang till Eva’s sätt att presentera sig själv.

”Folkhälsan behöver LCHF

Till att börja med vill jag ge Eva en elloge för att hon i sitt tredje stycke ger en hyfsat korrekt beskrivning av LCHF denna gång utan att blanda in felaktigheter eller rena dumheter.

Eva:s första rad i detta inlägg beskriver väl hennes inställning i denna debatt.
Det är etta eller nolla som gäller. Antingen tror man på det ena eller det andra.
Detta förklarar också hennes konsekvent hårdnackade motstånd mot LCHF-kosten.

Är det verkligen bara de Nordiska NäringsRekommendationerna, NNR som gäller??
Citat ”Och det är de som gäller, inget annat”.
Eller finns det möjligen ett brett grått fält mellan NNR och LCHF som inte Eva kan se?
Hade Eva varit kemist hade hon för trettio år sedan också kanske bestämt hävdat att Hormoslyr, DDT och Asbets är helt ofarligt enligt beprövad vetenskap, för så var det faktiskt!

Kritiken mot NNR är att de innehåller för stora mängder kolhydrater som vi vet att många inte kan hantera. Dels ger de dålig långvarig mättnad, dels framkallar det ett sötsug som många har svårt att hantera och triggar till att äta mer och dels höjer de blodsockret vilket är en förutsättning för att kunna lagra in överskott som fett.
Det är pastasalladen på lunchen som gör att hungern är tillbaka klockan fyra och får oss att impulsköpa en chokladkaka på vägen hem! Frukten är tyvärr också en lika stor bov för kvinnor som öl är för män.

LCHF-förespråkarna hävdar att detta skall lösas genom att ersätta den större delen kolhydrater med grönsaker, våga använda riktig grädde i sås och inte vara rädd för äta upp fettranden på köttbiten. Extremdiet?
Vi dricker inte vispgrädde, äter Camembert och Bacon dygnet runt som Eva orättvist påpekar, vi äter mindre bröd, ris och pasta, skyr socker och fruktos men är inte rädda för feta mejeriprodukter och animaliskt fett.
Att påstå att detta är en Extremdiet måste få ett slut.
Att som Eva fortsätta tjata om att minska kalorimängden har visat sig verkningslöst, det är frågan om vilken TYP av kalorier vi stoppar i oss har LCHF-folket lärt sig. Här måste dietisterna börja lyssna på våra erfarenheter!

Mättat fett höjer INTE risken för hjärtkärlsjukdom som Eva skriver, det trodde man för trettio år sedan men det är nu helt överbevisat! Här är en bra och rykande färsk sammaställning av en Norsk hjärt-kärlsspecialist, snälla Eva läs denna:
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8074/ Espen-om-dokumenterade-effekter-av-LCHF.aspx

Det finns åtskilliga professorer och överläkare i Sverige som i flera år gett sitt bifall till LCHF-kost, jag kan utan att anstränga mig namnge ett tjugotal om så önskas.
Det är inte mättat fett vi ska vara rädda för! Mycket tyder nu istället på att det är ett ständigt förhöjt blodsocker pga alltför kolhydratrik kost som oxiderar och ”karamelliseras” i våra blodkärl vilket får dessa att förkalkas!

LCHF-kosten har INTE fått sådan enorm genomslagskraft för att människan är bekväm som Eva skriver, utan för att LCHF gör reklam för sig själv och sprids av egen kraft på arbetsplatser och till släkt och vänner.
Det är INTE bekvämt att börja laga sin egen mat, vända och vrida på livsmedlem i affären och börja studera innehållsförteckningar, handla mat som är lite dyrare, bära hem enorma mängder grönsaker och andra färskvaror med korta datum, tvingas planera hela veckans matsedel för att varor inte skall hinna bli förstörda, lära sig nya recept, köpa böcker och söka kunskap på nätet, hålla föredrag för släkten och försvara sig på arbetsplatsen.
Man blir snarare utsliten och går i ”väggen” av att bli LCHF-are!

LCHF-trenden har hitintills medfört att kopplingen mellan kost och hälsa blir mer och mer känd bland Sveriges befolkning. Människor erövrar kunskapen att på egen hand gå ned i vikt utan att svälta eller räkna kalorier och det fungerar! Överlyckliga håller de sin vikt och sprider sedan ordet vidare.
Rädslan för det naturliga mättade fettet börjar försvinna och i kombination med ett ökat intresse för mat lagar fler och fler sin egen mat igen, och detta med en kraft ingen trodde var möjlig; till och med smöret tar slut i butikerna!

Ett högre intag av mättat fett och att minska på kolhydraterna är ett utmärkt sätt att basera sin dagliga kost på!

Jag förstår att Eva är bitter och angriper LCHF. Så länge hon hårdnackat vägrar ta till sig erfarenheterna av LCHF-kost och intressera sig för detta ”fenomen” bidrar hon till att fördröja en kunskapsinhämtning som skulle kunna hjälpa folket med sina kostvanor, dietisternas främsta mål.

Eva Kullenberg, tala med din kollega Karin Jonsson, näringsfysiolog på sidan ”Fråga Dietisten”. Hon har skrivit en bra och neutral artikel om LCHF där mycket finns att lära, bl.a. att LCHF inte är en extremdiet som du påstår.
Ni talar samma språk och borde förstå varandra. Jag lovar villkorslöst att inta en snällare attityd gentemot landets dietister, jag önskar detsamma gentemot LCHF-rörelsen.

Nej, det är dags att ändra de gällande kostråden enligt de erfarenheter som nu 100.000-tals svenskar gör. Dietister, läkare och forskare har ett stort ansvar. Folkhälsan och de över 500.000 svenska som är sjuka i fetma och diabetes behöver all hjälp de kan få för att återerövra sin hälsa!

Fredrik Söderlund, Certifierad helikoptertekniker, Major, jägare, fyrbarnspappa, hundägare, liberal hälsofrämjare.”

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv 🙂

2 svar till “EVA KULLENBERG OCH FOLKHÄLSAN

  1. Tack Bertil för den fina kritiken, upptäckte ditt blogginlägg först idag 130930 då jag ”återupptäckte” mitt inlägg under förberedelse för en intervju med Carina Glenning på Östgötacorrespondenten dagarna efter att SBU släppt sin mycket LCHF-vänliga rapport.
    Pandoras ask har öppnats…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s