VARFÖR ÖKAR RÖKNINGEN BLAND UNGDOMMARNA

En för mig helt ny

vinkling på problemet är följande syn på saken: Varför börjar alltfler ungdomar röka? Ett tungt skäl är att vårt utseende spelar allt större roll. Ingen vill bli fet!

 1. Skolan serverar en sockerstinn kost (lightprodukter) som stimulerar aptit och fettinlagring.
 2. Ungdomar börjar röka för att dämpa aptiten, de vill inte bli tjocka (här och nu). Vad som händer om några decennier är ett senare problem (som inte bekymrar dem här och nu).
 3. Rökningen i kombination med lightprodukter öppnar upp för ett sockerberoende, som till slut gör dem feta.
 4. De kan inte sluta röka, för då blir de ännu fetare så länge de äter en kolhydratrik kost (lightprodukter).
 5. Sockerberoendet i kombination med nikotin banar väg i hjärnan för alkohol och ännu tyngre droger.
 6. Vi har nu skapat goda förutsättning för droger, psykiska problem och för det metabola syndromet.

Källa: Kostdemokrati.se, Leif Lundberg

Kan det vara så enkelt? 😉

6 svar till “VARFÖR ÖKAR RÖKNINGEN BLAND UNGDOMMARNA

 1. Hej Bertil,

  Lite förenklat är det så ”enkelt”, något som SLV och FHI fullständig missat.

  Bitten Jonsson, vår främsta beroendespecialist, kommer snart ut med en bok om just rökning, och hon menar också att detta är en de största anledningarna till att rökningen nu ökar epidemiartat.

  Man skulle kunna säga säga att KOSTDEMOKRATI.se tillsammans med sina läsare och bloggare, gör större nytta än Folkhälsoinstitutet, som ju inte förstår problemställningen.

  Lycka till med LCHF, den rätta vägen till hälsa och viktkontroll, som var och en dock själv måste anpassa till sina förutsättningar. Då fungerar det!

  En Snabbguide till LCHF finner du här … http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/LCHF_Quality_of_Life.pdf

  Ett sätt att stödja de projekt som vi bedriver på KOSTDEMOKRATI är att bli medlem och då kan du t.ex. skriva kommentarer, plus en massa annat som t.ex. få nyhetsbrev lite längre fram. Det är helt gratis. Du är välkommen!

  Mvh
  Leif Lundberg
  KOSTDEMOKRATI.se

  PS. Tack för att du lyfter frågan om rökningen.

  • Hej Leif, tack för din inbjudan till KOSTDEMOKRATI!
   Jag har aldrig rökt men alltid varit flitig med de andra synderna och har säkert ett socker-/MAT-beroende som jag f.n. utforskar. Om du kollar lite djupare i min blogg och kanske även kollar på mitt förlag, Pickabook.se förstår du att jag har viss insikt i LCHF, men din länk kommer ändå väl till pass.
   Bittens Sockerbomben läste jag i sommar som förberedelse inför höstens utgivningen av Gunilla http://www.vittbegar.se Sahlins bok, som heter just Vitt Begär.
   När jag läste ditt inlägg på KOSTDEMOKRATI.SE om varför ungdomar röker tyckte jag att det var helt logiskt, det är svårt att se någon annan enskild orsak till den enorma ökningen av rökning hos dagens ungdomar. De vet ju att det är åt helvete men ser ingen annan utväg. Kaloribanta hjälper ju inte.

 2. Ping: Kostdemokrati | Blog | "Kan det vara så enkelt?"

 3. Tror det är ganska få ungdomar som börjar röka när man är 14-15 för att stilla hungern utan det handlar snarare om att några vänner röker och eftersom man umgås med dem så är det lätt hänt att ta efter. Det börjar som feströkning när du tar ett bloss efter att ha druckit lite för mycket och när du väl gjort det en gång så ökar sannolikheten att du gör det igen. Varför har då trenden ökat? Kanske går det att koppla till att allt fler ungdomar dricker sig fulla vid yngre år. När man är påverkad av alkohol är det lättare att ta dumma beslut och när man väl har börjat feströka så är det lättare att man börjar röka till vardags.

  Att ungdomar börjar röka för att stilla hungern tror jag är ett ytterst ovanligt fenomen och spontant så har jag aldrig hört någon av mina vänner hävda det. Däremot så har jag hört att en del äldre klagar på att man går upp i vikt när man försöker sluta men det är en helt annan diskussion.

  • Hej Stefan.
   Möjligen är frågan fel ställd, det borde kanske istället stå: ”Varför blir alltfler ungdomar vanerökare?”
   Jag tror inte heller att 14–15 åringar medvetet väljer att börja röka för att inte bli feta under de följande 5–10 åren, men …
   Alla de här ”ovanorna”: Rökning, supande, osunt ätande, faller under samma problematik; nikotinberoende, alkoholberoende och sockerberoende, där ledordet är: BEROENDE!
   Att du inte hört dina vänner uttala att de har problem med mat/hunger/sockersug och därför röker på, betyder inte att det inte kan vara så. Den som har problemet är oftast inte själv medveten om det.
   Som du skriver är det naturligt att ju fler i vänkretsen som röker, desto fler är det som kommer att testa. Om det då finns starka skäl till att man fortsätter röka måste, rent logiskt, andelen rökare öka. Mao om alla som testar fortsätter röka och ingen slutar, växer andelen.
   Vilka är då de starka skälen?
   1. Alla kompisarna gör det, det finns cigaretter tillgängligt hela tiden och i ”rökrutan” står de coolaste polarna.
   2. Rökning är beroendeframkallande, vilket även gäller för socker. Låna eller köp Bitten Johnssons ”Sockerbomben” och läs den noga och med eftertanke.
   3. Och kanske kan det vara så att även dina unga kompisar har hört att man går upp i vikt när man försöker sluta? Kanske inte en så helt annan diskussion i alla fall?

 4. NY STUDIE

  En ny studie presenterades i dagarna som stärker teorin om att hungerkontroll är främsta orsaken till att rökningen ökar kraftigt bland ungdomarna (bereder nu också väg för cannabis i storstäderna). Något som FHI fullständig missat, den myndighet som skall lösa problemet.

  Läs mer … http://www.kostdemokrati.se/leif/2011/08/11/kan-det-vara-sa-enkelt/#comment-28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s