BOTA DIABETES – GASTRIC BYPASS vs LCHF

Det här blir ett långt inlägg med många länkar och inga bilder, bara så att du är beredd om du klickar på att läsa vidare.

Den senaste tiden

har det kommit mycket från Region Skåne som handlar om fetma, diabetes och gastric bypass. Söker man hos Helsingborgs Dagblads webbtidning på Region Skåne och fetma får man ca 25 artiklar som handlar om överviktsproblem och vad man måste göra åt dem. Och söker du på diabetes på min blogg blir det ungefär lika många träff.

Gastric bypass

har nu, enl. en artikel i DN, seglat upp som en makalös och väldigt, väldigt intressant metod att via kirurgi bota diabetes! Så inte nog med att man löser problemet med övervikt, nu finns plötsligt en chans för Sveriges 300.000 typ 2 diabetiker att bli helt friska. 😉

Nu tror jag

i och för sig att det här med att ”bota” är en tolkning av media. Typ 2 diabetiker kan bli symptomfria, sk. typ 0 (noll) diabetiker, som alltså inte behöver medicinera men troligtvis inte botade.

Inte nytt

Redan för tio år sedan såg man att nästan 80% av de som blev magsäcksopererade blev ”friska”. Man tolkade fenomenet som ett resultat av viktnedgången, som var det primära skälet att operera. På senare tid har man upptäckt att så många som 85% blir ”friska” och att de blir det omgående, opererad på måndag – frisk på onsdag!

Varför tog det tio år?

kan man ju fråga sig. Docenten Nils Wierup, forskare vid Lunds universitet säger: ”Jag tror att läkarna inte letat efter den effekten.” – Hur i h-vete kan man undgå att se den effekten, 80% av de feta patienterna med diabetes kan/måste plötsligt sluta med sina mediciner???
Wierup fortsätter: ”Jag tror inte riktigt att man har vågat tro på det.”

En värstingstudie

är på gång, ca 200 patienter, förmodligen typ 2 diabetiker allihop, och 30 grisar, förhoppningsvis också typ 2 diabetiker, ska opereras. Grisarna naturligtvis för att de kan man ju dissekera efteråt för att söka lösningen.
Man har även ställt upp en del teorier så att man har något att arbeta efter. – En teori är att operationen påverkar olika hormon i magtarmkanalen, en annan att det är det förändrade blodflödet.
Nils Wierup säger vidare: ”Tanken är inte att operera alla med diabetes, utan vi vill lära oss vad det är som händer och försöka härma den effekten med en skräddarsydd medicin.

– Tror jag det, en skräddarsydd medicin som kostar obetydligt mindre än en gastric bypass skulle inbringa hur mycket pengar som helst åt patentinnehavarna.

Gastric bypass vs LCHF

skrev jag i inläggsrubriken. Kostdoktorn valde att skriva Gå över ån efter vatten och menade med det att; varför göra sig det stora och riksfyllda besväret med att utsätta sig för en gastric bypass, när det är mycket enklare att bara sätta igång och käka strikt LCHF. Resultatet blir detsamma!!!

Av kommentarerna till det inlägget hos Kostdoktorn framgår det att väldigt många resonerar precis som Andreas.
Det är framför allt två kommentarer som jag tycker ligger i linje med hur jag själv resonerar kring det här;

I kommentar #15 skriver Leifi: ”Jag tror att fetmaopererade blir bättre i sin typ 2 diabetes redan före operationen. De går som en förberedelse för ingreppet på en svältkur i 2 veckor. Efter operationen äter de inte alls, utan lever på dietsoppor i ett par veckor. Det skulle vara enormt märkligt om inte blodsockret sjunker på den dieten! Det skulle vara spännande att följa en referensperson med samma vikt och sjukdomsbild som inte opererades men som fick exakt samma kost för att se om inte typ 2 diabetes utvecklingen var ganska lika. Fast magsäcksstympningen kanske har en egen fysiologisk påverkan?” (min highlightning)

I kommentar #43 Anders diabetesdoc (vars blogg är starkt informativ om än vetenskaplig, vänder sig till läkare tror jag) anför han en delvis avvikande mening: ”Men, det artikeln syftar på är att gastric-bypass ger mycket snabba effekter på blodsocker vilket andra magsäcks-volymsinskränkande operationer inte gör. Ex gastric-banding ger inte alls dessa effekter. Vi vet redan idag att inkretinhormoner bildas i magen när man äter och att mediciner som verkar i dessa system kan användas i diabetesbehandlingen.
Det är alldeles för förenklat att bara förklara blodsockersänkningen med att matsäcken är mindre.” (min highlightning igen)

Min teori

om varför gastric bypass fungerar är följande: Det står helt klart att i princip all påtaglig höjning av blodsocker sker genom intag av föda, i första hand kohlydrater (socker).
Genom att ändra sammansättningen på födan kan man också kraftfullt påverka sin blodsockerhöjning.
Ät rostat vitt bröd med lättmargarin, lättost och appelsinmarmelad och skölj ner skräpet med saft eller coca-cola eller lättmjölk och blodsockret sticker rakt upp i höjden.
Om du istället väljer omelett på två ägg med vispgrädde och parmesanost och 4-5 skivor bacon så påverkas blodsockret nästan inte alls.

Gastric bypass

är ju inget annat än en gigantisk ändring av födointaget. När vi LCHF:are beskriver vad vi äter, handlar det för det mesta om proportionerna emellan protein, fett och kolhydrater. Men ibland handlar det om hur många gram kolhydrater vi får i oss. Strikt LCHF är 10 gram per dag och 50 gram är max!

Precis som Leifi här ovan, undrar även jag hur många gram kolhydrater gastric bypasspatienterna får i sig. Mest troligt hamnar de inom gränsen för LCHF. Och egentligen är det inte proportionerna som är det viktiga i det här sammanhanget, det är det totala intaget. Det är nämligen mängden socker som bestämmer blodsockernivån.

Och precis som Anders diabetsdoc funderar kring att det är något i själva magsäcken som är förändrat så tror jag att det faktum att magsäcken till stora delar är förbikopplad innebär att själva sockerupptagningen begränsas vid gastric bypass.

Mitt tips

till forskarna i Lund: När ni nu ändå ska göra en studie på folk och fä; gör en referensgrupp som käkar strikt LCHF 😉

Konspirationsteori

Det kommer inte att bli någon referensgrupp! Det skulle sabba hela upplägget med att få fram en dyr och effektiv medicin och dessutom skulle det rycka undan nästan hela underlaget för fortsättning med gastric bypass-operationer.

Saxat från Kostdoktorn idag

Idag, midsommardagen har Kostdoktorn ett inlägg där han sammanfattar mina tankar om det här med nyttan av gastric bypass för diabetespatienten.

 ”en Gastric Bypass-operation ger dubbelt ”skydd” mot intag av kolhydrater. För det första kan man inte äta mycket. För det andra tas den lilla mängd kolhydrater man kan äta inte upp lika lätt, eftersom tolvfingertarmen med dess stärkelsenedbrytande enzym amylas också kopplats bort från direkt kontakt med maten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s