ÖVERVIKT I MEDELÅLDERN ÖKAR RISKEN FÖR DEMENS

I DN:idag, en undersökning på 8.500 tvillingar visar att de med ett bmi över 25 har ökad risk att få Altsheimers eller demens. Det framgår att problemet ökar med ökande bmi

Finessen med att

undersöka tvillingar är att de bör ha någorlunda lika förutsättningar vad gäller arv (dna och anlag) och miljö (växer upp i samma familj). Allt annat lika kommer bmi-talet att vara en stor skiljefaktor. Dna:et kommer ju att bestå hela livet men miljön kommer troligtvis att förändras, d.v.s om ena eller båda tvillingarna gifter sig och skaffar boende skilt från sin syster/bror. Den tvilling som har turen att gifta sig med en person som lever sitt liv med lite kolhydrater kommer att hålla sig smal under resten av livet och slipper därmed de risker som man brukar förknippa med metabolt syndrom. De tvillingar som däremot hamnar i andra lägret med fettsnål mat, lördagsgodis, kakor till kaffet, chips och öl löper betydligt större risk att drabbas.

I artikeln ser vi

att forskarna försöker förklara den ökande risken med att ”Många överviktiga har hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och åderförkalkning. Det är enligt forskarna en viktig förklaring till den ökade demensrisken.
– Kroppsfettet bildar också proteiner som triggar i gång inflammatoriska processer i hjärnan. Vi tror även att stress i medelåldern kan spela en viktig roll genom en ökad kortisolhalt i kroppen, vilket på sikt kan påverka viktiga funktioner i hjärnan.”

Vi som äter lchf

tror inte att förklaringarna behöver vara så långsökta utan har förstått att det är kolhydraterna som ställer till det genom ökat blodsocker och ökade insulinhalter.
Samma dag du slutar med bröd, potatis, pasta, ris och övriga spannmålsprodukter börjar riskerna för de här sjukdommarna att minska!

  • Blodsockret sjunker och blir mycket stabilare
  • Blodtrycket börjar gå ned
  • Blodfetterna ”förbättras” (inom citattecken eftersom riskerna med höga blodfetter starkt ifrågasätts)
  • Viktminskningen kommer som en trevlig bonus.
  • Sockersuget börjar försvinna

Kort sagt; självklart försvinner alla de yttringar på metabolt syndrom man dragit på sig genom att äta för mycket kolhydrater och här någonstans tror jag att den ökade risken för demens försvinner.

Tack Cecilia för tipset om artikeln 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s