EVIG UNGDOM!

En gammal undersökning

från 1934 på råttor och senare även på möss, 1986, upprepas med jämna mellanrum. Från 2007 finns en liten studie på människor i samma ämne. Gunilla Om Vitt Begär skriver tänkvärt i ett inlägg om att åldras och hennes tankar tar avstamp i en artikel i Nyfiken Vital, en nättidning med ca 6000 läsare dagligen.

Därför orsakar socker åldrande

Artikeln i NV konstaterar först att starkt kaloribegränsad kost ger ”onormalt” lång livslängd hos bl.a. råttor. I försök från 2007, med råttor i åldrarna 18, 24, och 29 månader, jämförbart med 50–70 år för människor, visade det sig att de råttor som fick kost reducerad med 40% mot normalt fick signifikant bättre hälsa. Mindre mängd kroppsfett, mer muskler, bättre greppstyrka och de simmade fortare! (Motsvarande kalorireducering för människor skulle innebära 1.200/1.500 kcal/dygn kvinnor/män, vilket dr Tongjian You som ledde studien, konstaterar är omöjlig att hålla livslångt.)

Därefter fortsätter artikeln i NV med att koppla ihop ovanstående studie med en ny, mycket liten, studie på människor. ”21 män och fyra kvinnor under tre till 15 år. De åt dagligen 1400 till 2000 kcal jämfört med ca 2500 kcal som är vanligt i västerlandet. Flera indikationer på bättre hälsa gick att se:

  1. Systoliskt blodtryck jämfört med 20 åringar trots en genomsnittlig ålder på 55 år.
  2. Bättre fungerande ventrikel.
  3. Lägre nivåer av markörer på inflammationer (inflammationer tros öka åldrande).

Slutligen sluter man cirkeln med studier på jästceller 😉
När de tog bort den gen som ger jästceller möjlighet att detektera glukos gav detta precis samma effekt som en kost med reducerad mängd glukos. Vidare såg man att jästceller som inte kunde utnyttja glukos som energikälla fortfarande drabbades av snabbare åldrande om mängden socker i deras kost ökar. Jästceller fungerar mycket lika våra celler på den här nivån när det rör energiomsättning.

Som självaste fan

Med mina lchf-ögon läser jag kanske sådant som ovan nämnde läser sin bibel. Råttor och möss i laboratorieförsök matas med uppmätta mängder föda. Försöksgruppen får mindre mängd mat än man beräknat att de behöver = ständigt hungriga. Kontrollgruppen får mer än de behöver = ständigt mätta. Jag undrar vad ”mer än de behöver” består av. Kan det vara mer kolhydrater? Dessutom tror jag att de hungriga djuren är mer benägna att anstränga sig både mentalt och fysiskt när de hela tiden letar efter mat att fylla upp behoven med.

Människorna då, i det lilla försöket. 21 män och 4 kvinnor som under de senaste 3–15! åren levt på ca 2/3-delar av normal kost, fann man, i jämförelse med de som under samma tid ätit något lite för mycket, som alla andra västerlänningar, att de hade bättre blodtryck, mindre hjärtbesvär och lägre nivåer av markörer på inflammationer (inte att de var mindre sjuka). – Föga förvånande. 😦 mitt eget blodtryck var efter snart tre år på lchf 110/55 och jag är 65 och äter ca 2.800 kcal/dygn!

För mig

är det uppenbart att det där lilla extra vi sätter i oss, trivselbiten, efterrätten, mellanmålet, frukten (gärna något exotiskt som en banan) och bullen till kaffet utgör skillnaden mellan försöksgruppens 1.400–2.000 kcal och vanliga västerlänningars 2.500 kcal. Anledningen till att vi så gärna tar det där lilla extra är det sockersug som kommer av för stort intag av kolhydrater och därmed högt insulin. Den ständigt höga insulinnivån påverkar våra kroppar med fettlagring och fettinlåsning i våra celler vilket så småningom leder till den västerländska sjukan, metabolt syndrom (från Kostdoktorns hemsida).

I alla de här försöken letar forskarna efter källan till evig ungdom. Man vrider och vänder på resultaten och skulle gärna hitta vägen till ett piller som kunde hindra sockrets skadliga inverkningar. – Varför inte istället hindra sockret från att komma in i våra kroppar. Ät enligt LCHF 😉 så är det klarrt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s