SMÖR

Efter mitt senaste

inlägg om smör har jag tänkt en hel del på hur det ser ut i smörhyllan och hur det skulle kunna se ut.

Naturligtvis är det Skånemejerier jag i första hand ställer mina krav och förhoppningar till. Som framgår i förra inlägget finns Skånsk smör bara i 250 gr förpackning och priset 16:50 (inte 17:– som jag lite slarvigt skrev) blir för högt.

Mina tankar

gick ungefär så här: Visst borde man köpa Skånskt, men det är för dyrt. Jag är patriot, inte idiot. Då finns det förstås numera flera alternativ; Arla, Lindahls (ägs av Skånemejerier men tillverkas i Småland eller kanske Östergötland) ICA:s egna och Valio. Skam till sägandes gjorde jag mitt val för ganska länge sedan, i samband med kriget mellan Skånska mejerivarukonsumenter och Arla. Då fanns det bara Arla och Valio i smörhyllan så jag, och många Skåningar med mig, valde Finskt.
Men nog borde väl Skånemejerier kunna leverera smör i halvkilospaket eller ännu hellre ettkilospaket 😉
Fighten i Skåne står inte mellan Skånemejerier och Arla, riktiga Skåningar köper inte Arla. Och inte ICA:s egna heller eftersom de troligtvis är producerat av Arla för ICA.
Så egentligen borde Skånemejerier ta fram större förpackningar, sänka priset till konkurrensnivå och göra mer reklam för sitt smör. Halvkilospaketen funkar ju bra men blir efterhand som smörklumpen blir mindre allt kladdigare att vika ihop. Självklart skulle problemet bli ännu värre med enkilolsförpackningar!?

En bra smörbytta

gärna i form av en kupa för ett halvt kilo smör. Då kan man köpa enkilosförpackning, dela den och använda ett halvt paket åt gången. Kupan skulle naturligtvis vara helt plan i botten så att man kan skära tunna skivor (gärna tjocka också) av smöret med bottenplattan som underlag. Eller kanske använda osthyveln ovanpå.

Så långt

i tankegången bestämde jag mig för att kontakta Skånemejerier. Det är hur enkelt som helst. Jag surfade fram hemsidan och fann till min förvåning att det finns både hel- och halvkilosförpackningar av smöret. – Varför finns de inte i butikerna? Jag ringde upp 020-31 31 00 och fick direkt Charlotta (Holmqvist) på Mejeriforum på tråden.

ETT SKOOP!

Hel- och halvkilos förpackningar är så nytt att det ännu inte hunnit ut till alla butiker. Då blir förstås nästa fråga om priset på de nya förpackningarna kommer att vara konkurrenskraftigt. Det kunde naturligtvis inte Charlotta (läs Skånemejerier) bestämma eftersom priset bestäms av resp. butik.

Avslutningsvis

framförde jag min idé om en praktisk smörbytta. Helst i form av ett reklamerbjudande: KÖP TVÅ KILO SMÖR OCH FÅ EN SMÖRBYTTA PÅ KÖPET!!!

Jag glömde nästan nämna att ICA-OJ-affären på Södergatan hade extrapris på Skånemejeriers 250 gr smörpaket i tisdags, 2 för 25:–. Jag köpte sex paket! 😉

Behöver jag säga att från och med nu kommer jag att köpa Skånskt Smör!

7 svar till “SMÖR

 1. Bra idé Bertil!
  Jag håller med dig till fullo och även jag, som inte är infödd skåníng, vill köpa närproducerat, dvs skånskt smör. Till ett bra pris naturligtvis! Smörbyttor är inte lätta att finna idag, men jag hade turen att hitta en i plast på hyllan på Åhléns nere på stan. Fullt godkänd, lättdiskad och man får plats med ett halvt kilo smör i den. Så i väntan på Skånemejeriers bytta kanske Åhléns kan duga för stunden? En idé; istället för plan botten på byttan så skulle det vara fint med en fördjupning, en smörhåla, med lock ? ; )

  • Det är just den där fördjupningen jag vill vara utan! Anledningen är att jag vill kunna skära av smöret hela vägen ner till plattan så att kniven inte blir hängade på kanterna 😉
   Smörhålan ska vi naturligtvis ändå ha.

 2. Ja, vilken bra idé!! Man kanske ska ringa norrmejeriet och höra vad de har för planer för oss smörälskare 😉
  Så himla kladdigt att förvara smör i dess förpackning!!

 3. Slät botten ? inte bli hängande på kanten? Jamen då passar Åhléns smörbytta bra ! Den botten påminner om en skärbräda. Fast till vissa smörpaket tycker jag att locket blir lite för ”precist” men jag slipper kladdiga förpackningar i alla fall. Tycker att det vore rätt charmigt med en ”smörhåla” ..så det så! Kanske något för Orrefors/Boda eller Höganäs stengods att ta tag i ? Nå´t riktigt snyggt ,praktiskt å smöööörigt. = )

 4. Åh, en sån bytta vill jag ha. 🙂 Heja Bertil! Kram

 5. Hurra! Hoppas de lyssnar 🙂

  Kul att du hittade mig igen! Det är knepigt att veta vilka som följt med från dessi.se till min nuvarande blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s