SUNDHETSTECKEN

I dagens Helsingborgs Dagblad finns en notis om BMI

den är hämtad från Aftonbladet och handlar om att eleverna på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm under mattelektionen skulle få lära sig att räkna ut sitt BMI. Flera av eleverna vägrade helt enkelt med hänvisning till att det redan finns för mycket kroppsfixering för unga.

Att vägra, är det ett sundhetstecken?

Ja, det tycker jag! – Sedan kan man naturligtvis dra frågan vidare och fundera på varför vill man att eleverna ska räkna BMI. Är det för att omsätta en ekvation i praktiken, alltså en räkneövning? Eller är det för att uppmärksamma eleverna på att de håller på att bli allt tjockare/smalare?

Vilka är det som vägrar? Är det de som är så tjocka att de skäms för att behöva schavottera med sitt alltför höga BMI? Eller är det de med stort självförtroende och bra koll på debatten om kroppsfixering som kliver fram och ifrågasätter?

ytterligare en sida av problemet

hittar man i en annan notis i samma tidning. Där visar en undersökning gjord av forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan att 16-åringar hade tio procent sämre kondition 2007 än de hade tjugo år tidigare (1987). Man vill förklara detta med mer tv-tittande, skjutsande föräldrar (curling-föräldrar) och mindre utomhuslek för barnen.

Orsak och verkan

Spelar det någon roll om man rör sig mer eller mindre? Rör man sig mindre om man väger mer? Eller väger man mer för att man rör sig mindre? – Vilket kom först, hönan eller ägget?

Som vanligt

har jag min egen tolkning. Den kost de flesta av oss äter sedan trettio år tillbaka med stort överskott på kolhydrater ger övervikt. De flesta som nu har barn i åldrarna upp till 15–20 år har alla levt hela sina liv på en kost baserad på tallriksmodellen och övriga rekommendationer från Livsfarliga verket, exvis. nyckehålsmärkning. Så deras barn har i sin tur fått i sig kosten med modersmjölken, oftast under väldigt kort tid, amningen alltså, och i kombination med fettsnåla produkter. Självklart stiger BMI för ungdomarna.
Äta mindre och springa mer är etablissemangets recept för viktminskning, men det fungerar INTE!

lösningen stavas LCHF

Skippa kolhydraterna ner till max 10%, vilket automatiskt tvingar bort skräpmat, godis och söta drycker, då minskar också vikten. Det blir lättare att röra sig. Lusten att träna för sitt höga nöjes skull ökar – i stället för att tvingas träna för att gå ner i vikt. Återigen frågan om hönan eller ägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s