FETTSKATT, TJOCKSKATT OCH ANDRA DUMHETER

Stefan Hanna, kommunalråd

för Centern i Uppsala vill belägga tjocka med straffskatt.

… och jag börjar nästan bli benägen att hålla med honom. 😦
Men bara nästan. Skälet att hålla med är att med hjälp av LCHF-metoden kan i princip alla komma tillrätta med sin övervikt! Det finns väldigt många som är överviktiga, har diabetes eller andra metabola problem, men ändå medvetet väljer att INTE ENS TESTA metoden. För alla dessa tycker jag att det är OK med tjockskatt.

Och varför håller jag inte med helt och hållet?

Så här skriver Stefan Hanna i sin blogg (han har ett tangentbord utan å, ä och ö men jag har ändrat så att det går lättare att läsa):
Nu till saken. När alla svettas tenderar vi att lätta på klädseln. Då blir det uppenbart att Sverige och Finland (mest svenskar och finnar på hotellet som jag är på) har utmaningar (problem) med övervikt. Det är en sak att man som överviktig själv väljer ett liv där man orkar mindre och där min hälsa ständigt är mer utsatt än för en som inte är överviktig. Problemet för alla andra är att vi lever i ett samhälle där vi alltid, till stora kostnader, har valt att stötta alla oavsett de individuella okloka valen. Ur ett politiskt perspektiv kan man då välja olika vägar. En väg kan vara att låta det vara och alla kollektivt får betala för enskilda tillkortakommanden. En anna väg kan vara att de som väljer att inte vårda sig själva får betala högre skatt än de som gör det. Är inte det senare rimligt med tanke på att de senare (de tjocka) utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar än en som äter och dricker normalt och som tränar regelbundet? Om det kostar mer att leva osunt säger inte det kollektiva samhället NEJ! Det kollektiva samhället säger Gör som du vill men om du väljer en oklok linje så får du betala extra så att vi kan finansiera alla extra kostnader som du kommer att kosta samhället, om du blir äldre. Fetman i kombination med en allt äldre befolkning går inte att finansiera om framtidens svenskar vill ha dagens samhällsservice. Hur tycker du att vi skall göra?

Väldigt flummigt! Stefan Hanna drar alla överviktiga över en kam. Det är inte så att alla överviktiga kostar samhället extra mycket pengar. De flesta överviktiga är inte alls sjukare än de som är smala. Så redan här är han ute och reser.
Han blandar också ihop överviktiga med en åldrande befolkning. Om han har rätt att man blir sjuk, och kanske dör en förtida död pga övervikt, så betyder det att samhället kanske tjänar en slant på minskad åldringsvård för de överviktiga?
Sedan till frågan om varför man blir överviktig. Hanna har uppfattningen att det handlar om att äta och dricka normalt och att träna regelbundet. Att äta och dricka normalt är väl att äta enligt tallriksmodellen, vilket för alla med anlag för att lagra fett betyder att bli fet på kommando 😦
Hanna avslutar sin littania med frågan: ”Hur tycker du att vi ska göra?”

Jag tycker

att vi ska göra så här:
Avskaffa Livsmedelsverket, låt Socialstyrelsen få ansvaret för kostråden till både friska och sjuka.
Omskola alla dietister till LCHF-coacher. Ge sjukvårdspersonal en påbyggnadskurs i LCHF-kost.
Låt staten finansiera en stor (minst 3×500 individer) oberoende långtidsstudie på strikt LCHF-kost, mindre än 2 energiprocent kolhydrater, OCH på normal LCHF-kost, max 5 energiprocent kolhydrater. Kontrollgruppen ska naturligtvis äta enligt tallriksmodellen. De tre grupperna ska få kostrådgivning enligt respektive metod. OBS! inga andra livsstilsförändringar, ex. vis motion, träning, rökning o.s.v. här är det dieterna som ska testas!
Deltagarna i de tre grupperna ska ha varierande BMI! 22–40 inom resp grupp.
Studien ska omprövas årligen för att utröna risker med långtidseffekter.

Det vi också ska göra – är att välja bort politiker med elit-tänkande!

I det här fallet gäller det övervikt. I nästa kanske det gäller att dra in pensionen för de som blir över 80 år. Kasta ut alla invandrare. Ta bort stödet i skolan för barn med NPF. Ta bort färdtjänst. Sätta skatt på läsk. Sätta skatt på FETT – som man håller på med i Danmark o.s.v.

Ett svar till “FETTSKATT, TJOCKSKATT OCH ANDRA DUMHETER

  1. Det här var verkligen en chock-höjande läsning!! Jag tror inte det är sant!!
    Det här med att dra alla över en kant, verkar vara ett rel. återkommande virus.

    Precis som du skriver – inte tusan är det sagt att en smal person är friskare än en med övervikt!!! Alla har vi våra fel och brister, men det kan inte vara meningen att vi ska ”straffas” för dessa??!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s