TÄNKVÄRT I JULETID

En mycket liten

notis i dagens HD som tyder på MYCKET STOR okunskap! Bilden ”lånad” från Scan’s hemsida om julskinka och har inget med notisen att göra 😉

Så här står det i notisen:

TÄNKVÄRT I JULETID
Under de senaste 20 åren har det skett mer än en fördubbling av antalet feta danska män och när det gäller kvinnor handlar det om en fyrdubbling. Det visar ett danskt forskningsprojekt.
Finns det månne någon tanke med att presentera detta just nu när julborden dukas fram…
Illustrationen till notisen är en bild på en fet skinka som skärs upp med bildtexten: Julmat ger inte bara styrka…

Sånt här får igång mig 😦

Om vi tar det från början: Först i texten får vi veta att under de senaste 20 åren antalet feta danska män fördubblats.
Först därefter får vi veta att antalet feta danska kvinnor FYRDUBBLATS under samma tid. – Varför är det en större nyhet att antalet feta män fördubblats än att antalet feta kvinnor fyrdubblats?
Bildtexten ”Julmat ger inte bara styrka…” med tydlig hänvisning till en fet skinka, pekar tydligt ut den feta maten som skuld till övervikt och fettma i den Danska studien.

Jag har inte sett studien

men i det fettskrämda Danmark kan det mycket väl vara så att studien kommer fram till att man äter för fet mat i Danmark. Man har ju även långt framskridna planer på att inför straffskatt på fett i Danmark.
Däremot har vi i Sverige sedan länge en pågående debatt om att det inte är fettet i maten som utgör risk för övervikt och fettma. Det är det alltför höga intaget av kolhydrater som är orsaken till den här utvecklingen.

Den reporter, eller redaktör, på Helsingborgs Dagblad som ansvarar för den här notisen måste vara både blind och döv. Hur har den här personen kunnat undgå att ta åt sig av de senaste årens FETTDEBATT i Svenska medier. Eller är det så att personen i fråga kanske vet att det helt fel men medvetet väljer att skriva så i alla fall för att gynna kolhydratindustrin?

Det som upprör mig

allra mest med sådana här nålstick är att de visar hur otroligt mycket som återstår innan kostfrågorna fokuserar på rätt saker. Små obetydliga kommentarer, notiser m.m. i alla möjliga sammanhang hjälper till att hålla igång vaneföreställningen att det är fettet i maten som är boven i dramat, att det enda som behövs är att äta mindre mängd mat, mindre andel mättat fett och att springa mer så löser det hela problemet. Inte minst våra myndigheter lever högt på den allmänna okunskapen.

En del inom LCHF-rörelsen

tror att vi redan är en bra bit på väg mot ett paradigmskifte men jag är rädd att vi som förespråkar LCHF bara har lyft lite grann på förlåten och att det återstår mycket målmedvetet arbete från vår sida innan målet nås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s