SÅ FEL DET KAN BLI

Under gårdagen, 6/12, raljerades det frisk på diverse bloggar
(Annikas och Kostdoktorns) om att ”Bröd dödade get”.
Kostdoktorn lade in rubriken från SVT och lämnade sedan fältet fritt för spekulationer och Annika drog slutsatsen att ”Om getter dör av bröd kanske det inte är så nyttigt för människor heller?” vilket fick bl.a VoF att gå till attack.

Det vanliga tjafset

om artriktig föda, gräs åt gräsätare, kött åt köttätare och allt åt allätare som grisar och människor. Annikas kommentar som närmast var ett mellanting emellan skämt och allvar klubbades ner med hård hand som något av det dummaste man kan tänka sig (VoF, som tycks ha hur mycket tid som helst att förfölja sina hatobjekt).

I dagens Helsingborgs Dagblad

kom så uppföljningen på gårdagens nyhet. Det var ju ändå på Fredriksdals Friluftsmuseum i Helsingborg som tragedien utspelade sig.
Det visade sig att det var bakpulver (bikarbonat) som dödade geten. Det hade alltså ingenting med kolhydrater att göra.
Enligt vad jag vet bakas det mesta brödet med jäst eller surdeg, inte bakpulver. Bakpulver används däremot flitigt i kakor. Så kanske var det inte bröd alls utan i stället Finska Pinnar, Drömmar eller Vaniljhjärtan som var orsaken till alltsammans.

Oavsett vilket

måste det kännas fruktansvärt för de barn och föräldrar som i största välmening matat djuren med kakor och bröd hemifrån och som nu kan läsa i tidningen att de förorsakat lidande och död bland en utrotningshotat djurart.

Håkan Hallander

skrev för tjugo år sedan boken ”Svenska Lantraser”. Om du vill lära mer om ämnet är detta en outsinlig källa till kunskap. Det är med viss stolthet jag kan säga att jag gjorde sättningen till den boken 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s