GASTRIC BYPASS I LUNCHBOXEN

Sveriges radio P4 Malmöhus

har ett dagligt program som heter Lunchboxen. Onsdagen den 24/11 hade man Jan Hedenbro som gäst. Jan Hedenbro är en av Sveriges ledande experter på fettmakirurgi och därför ägnade man hela programmet åt just GP.


Jag har laddat hem programmet och lyssnat på det ett par gånger nu. Jan gör ett mycket lugnt och förtroendeingivande intryck. Han tvekar inte en sekund om nyttan med GP. Han är noga med att nyttan av operationen ska överväga risk och fortsatta problem i form av livslångt medicinerande, främst i form av vitaminer och mineraler som man inte längre kan tillgodogöra sig via magen. De som genomgår operationen, och går ner i vikt, kommer ju att få en helt annan livssituation vad gäller det sociala, arbetsmarknad och kanske även äktenskapsmarknad. Dessutom ser man rent statistisk att tjocka dör ca 15 år för tidigt, en icke föraktlig ”vinst” att få leva längre med högre kvalitet.

Redan för 2 år sedan fanns det 120.000 – 150.000 personer som uppfyller kraven för att bli GP-opererade. För närvarande är det ca 5.700 som opereras per år och nästa år räknar man med att den siffran är uppe i 8.000 så man förstår att våra fettmakirurger ser fram emot en lukrativ marknad 😉

Ett resultat av PG

är att diabetiker oftast får en mycket bättre situation efter operationen. Jan säger i intervjun att diabetiker med kortare tid än 5 år från debut till mer än 90% kan bli medicinfria! om det är mer än 5 år efter debut gör skadorna (naturalförloppet) att utfallet blir sämre, 80%  kan bli medicinfria.
På grund av det goda utfallet överlag vill man idag ändra förutsättningarna, att diabetiker ska få ännu lättare att få operationen. Vilket  i förlängningen kommer att innebära att antalet som ska opereras blir ännu mycket större.

Under hela intervjun

hör jag inte ett enda ord om att man kanske skulle kunna försöka kostbehandla. Alla de fördelar som Jan framhåller med operationen: ”viktminskning, minskade hungerkänslor, lägre blodsocker, mindre medicinering o.s.v.” får man ju även genom att ta bort kolhydraterna ! Jag kan inte förstå varför det är svårt att förstå.

Lyssna på programmet, tyck till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s