VÄRLDSDIABETESDAGEN

Det är med blandade känslor

jag läser en liten artikel i dagens Helsingborgs Dagblad. – Varje år den 14 november uppmärksammas diabetes genom ett beslut i FN:s generalförsamling. Just diabetes är speciellt eftersom det är den enda icke smittsamma sjukdom som fått en särskild dag.

I Helsingborg blir det i år en del arrangemang runt den här dagen. Exempelvis blir det under lördagen Diabetsforum med föreläsningar på Marina Plaza och på söndag blir det information på Väla köpcentrum med blodsockertestning.

Är det något fel med det då?

I mitt tycke är det mycket som är fel med diabetesvården 😦
Under rubriken LCHF här ovan har jag utvecklat frågan men ger här några av mina synpunkter:

  • Diabetes typ-2 orsakas av ett under lång tid för stort intag av kolhydrater (socker)
  • Diabetes typ-2 är relaterad till hjärt/kärlsjukdom endast pga att orsaken är den samma, för stort intag av kolhydrater (socker)
  • Vård av diabetes bör starta med kostråd. Dvs rådet att sluta äta kolhydrater (socker), börja äta enligt LCHF. Först därefter kan man ställa in eventuell medicinering
  • Kolesterolsänkande medicin (statiner) ska INTE ges till diabetiker i preventivt syfte
  • I stället för att leta efter diabetes/prediabetes hos nyblivna hjärt/kärlpatienter ska man fråga vad de ätit de senaste 15 åren

Blodsockertestning på Väla köpcentrum

är ju så dumt det kan vara. Resultatet av blodsockertestet säger endast ditt blodsocker JUST I DEN STUNDEN. Resultatet beror på vad och när du senast åt något och INGET om du har risk att utveckla diabetes. Det är lika dumt som att testa kolesterolhalten i matbutiken för att få sälja mer Becel Pro.
Svenska Diabetesförbundet har gjort sig så beroende av leverantörerna till diabetessjuka, alltifrån läkemedelsföretag till tillverkare av sprututrustning och blodsockermätare att man inte längre kan välja kostrekommendationer som skulle sänka kostnaderna för både samhället och för individer med diabetes. Eller med andra ord, som skulle få vinsterna för leverantörerna att minska. Därför fortsätter man att rekommendera tallriksmodellen med stort intag av kolhydrater (socker) och helst inget fett och framför allt inget mättat fett. Detta trots att man blivit upplyst gång på gång om att detta bara förvärrar situationen för diabetiker.

För fem år sedan gjordes 1.400 fotamputationer på diabetiker. Varje operation kostade ca 500.000:–. Man beräknade då att ca hälften borde kunna behandlas bort med bättre fotvård. – Jag är säker på att så gott som ALLA skulle kunna behandlas bort med rätt kost – LCHF.

Fotamputationerna är bara ett av många exempel på fullständigt onödiga komplikationer/kostnader som följer i spåren på diabetes. Och det jag frågar mig är VARFÖR??? – Av egen erfarenhet vet jag att med LCHF-kost löser man 90% av de här problemen.
Skriv gärna in ”diabetes” i sökfunktionen så hittar du mer på ämnet 😉

Annonser

2 svar till “VÄRLDSDIABETESDAGEN

  1. Suck… undrar hur länge till vi ska trampa pâ i samma fotspâr? Förhoppningsvis inte tills alla fötter amputerats… 😦

  2. Blir väl inte så mycket fotspår då … 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s