En annan sida av gastric bypass

Jag har ju tidigare skrivit om fenomenet men då mest i rent fysisk mening. Idag har Kostdoktorn en länk till en helt annan sida av att operera tarmen förbi magsäcken, nämligen det faktum att många överviktiga helt enkelt byter sitt matberoende till något annat beroende när de inte längre får någon ”hjälp/tröst” genom ett stort matintag.

7.000 operationer per år

Så många har det hunnit bli nu. 10.000–15.000 var målet när jag skrev om detta tidigare så antalet kommer säkert att öka.

Enligt Hillevi Wahl, som skrivit artikeln i Metro, är det vanligt att opererade helt enkelt blir beroende av annat: ”Många som har gjort en fetmaoperation blir i stället ­alkoholister, tablettmissbrukare, spelmissbrukare, shopaholics eller sexmissbrukare. Och varför? För att ingen ­hjälper dem att ta itu med det egentliga problemet. Ingen ­sätter sig ner och tar reda på varför de tröstäter eller ­använder mat som en flykt.”

Hon jämställer matmissbruk med ex.vis alkoholmissbruk och tycker att mycket mer skulle kunna göras med bättre stöd och råd till matmissbrukare: ”Många äter – precis som alkoholisten dricker – för att de har en hunger eller törst efter något annat i livet. De har ett stort längtanshål i magen som de försöker fylla med mat. Så enkelt – och så oändligt svårt – är det.”

Har Hillevi Wahl

helt missat debatten om LCHF?
Av 7.000 som idag opereras för övervikt, de flesta av medicinska skäl, är jag säker på att 6.000 kunde bli av med sin övervikt genom kostbehandling med LCHF. Ge dem en riktigt bra LCHF-kostcoach, som Anna Hallén t.ex. Satsa hälften av vad en GB-operation kostar på kost-vägledning, utbildning osv, så kommer det att bli fantastiska resultat. Utan att man lägger tjockisarna på psykoanalytikernas nötta soffor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s