Det går framåt

Men det syns inget!

I mitt förra inlägg om bygget nämnde jag att det är svårt för en oinvigd att förstå hur processen fortskrider. En viktig faktor är att allt levande material i huset, såsom virket i väggarna, parkettgolvet m.m. måste få samma uttorkningsgrad för att inte längre fram ge upphov till torrsprickor i hörn och emellan parkettbrädorna. Eller om parketten är för torr när man lägger in den, den i stället sväller och trycker emot omgivande väggar. Det har hänt att parkettgolv pressat emot så att väggarna flyttat sig eller att hela golvet reser sig i mitten av rummet i en ”bula”.

Enligt erfarenhet

är det ca åtta–tio veckor som behövs för att torka ut ett hus som vårt till lämplig fukthalt, då med hjälp av avfuktningsaggregat. Under den här tiden ska även parkettbrädorna ligga staplade i huset för att få samma fukthalt som det övriga. Det är naturligtvis inget som hindrar övriga entreprenörer från att göra sina delar av jobbet. På utsidan ska målarna snart komma för att ge huset dess slutliga färg och för närvarande är det elektriker och rörläggare som jobbar undan för att snickarna ska kunna komma tillbaka om ca fem veckor för att isolera och ”dubbla” gipsväggarna, sätta in dörrar, lägga parkettgolvet, sätta skåp och köksinredning o.s.v.

I väntan på nästa

fas i byggnationen ska jag nu visa hur det gick till när takpannorna kom på plats. Det var på måndagen den 30/8 och vädret var det bästa tänkbara för ett sådant jobb, det var nästan vindstilla och inte för varmt för det slitsamma knoget.
Jag kom till bygget kl 08.20 och då var ung. hälften av alla pannor redan upplyfta. På första bilden ses mobilkranen, f.ö. samma som vi hade till stommonteringen, i full aktion. På nästa bild är det Håkan och Krille som lossar pannor från den upplyfta pallen och lägger ut dem i högar om tre pannor jämt fördelade inför läggningen. Tredje bilden visar norrsidan av taket i väntan på läggning.

Strax efter kl 15.00 var jag tillbaka med kameran och då var i princip alla pannor på plats på huvudbyggnaden. Det återstår en del jobb som framgår nedan.

Nästa dag

skar Håkan till svinglarna och limmade dem, därefter blev det garagets tur.
Håkan vänder den vackra sidan till 😉 Ett pilligt jobb att skära till pannorna till svinglarna.
Innertaket i garaget är plastat och glespanelen till gipsplanken är satt. Undertaket i carporten är träpanel.
Pannorna på yttertaket är på plats och det är fortfarande bara tisdag em. starkt jobbat av två snickare, alla takpannorna uppe och på plats på två dagar. I den vita stolen som syns mitt i bilden brukar jag sitta och kontrollera så att allt blir rätt utfört …
Skojade bara – det är Leif Svensson som har det ansvaret. Och dessutom finns det en kvalitetskontroll från fabriken, vartenda element därifrån har en kontrollstämpel. Det är väl ungefär som med Lasse Åbergs brödrostar i charterfilmerna 😉

Annonser

Ett svar till “Det går framåt

  1. Åh, det ser sååå fint ut! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s