Functional foods

Mervärdesmat är livsmedel

som är utvecklade för att ge en specifik fysiologisk hälsoeffekt. Denna effekt skall vara vetenskapligt dokumenterad. Begreppet dök upp för första gången 1990, enligt Livsmedelsverket.
En av de produkter som är godkänd som Functional food i Sverige är Becel pro.activ matfett som påstås kunna sänka total- och LDL-kolesterolet.

I dagarna har det kommit

en studie från Holland som visar att margarin med tillsatt Omega-3 inte gör någon skillnad för hjärt/kärlpatienter, till stor förtret för Unilever som i jättereklamkampanjer försökt skrämma oss till att äta deras skräpmat.
Detta har kommenterats av både Kostdoktorn och Annika Dahlqvist.

Om vi tittar lite närmare på vad begreppet functional foods står för kan vi läsa på Wikipedia: Functional food science handlar främst om kunskap som ger möjligheter att förebygga multifaktoriella risksjukdomar – benskörhet, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt/fetma, vissa cancersjukdomar, högt blodtryck och mag-tarmsjukdomar – där kosten är en viktig faktor. Det kommer att krävas preventiva insatser i samhället, där functional foods kan vara en av dessa åtgärder. Functional food science handlar också om kunskaper om positiva effekter på fysisk och psykisk prestationsförmåga. Produktområdet ligger därmed i gränslandet mellan traditionella livsmedel och naturläkemedel/läkemedel.

Jag är troligtvis

jävig, men jag vill påstå att det ovanstående är en bra beskrivning på LCHF 😉
Är det någon som håller med, eller är det någon som vill påstå motsatsen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s