Feta barn

Barnfettma är ett uttryck för mindre bemedlade. Det är barnen till fattiga föräldrar som blir feta medan de andra barnen tenderar att bli allt mindre feta.

Så var det dax

igen att ta ett nytt varv med de feta barnen. TV:s K-G Bergström intervjuar professor Claude Marcus i bästa soffan och den här gången gäller det klasskillnad.
Marcus pekar bland annat på att det säljs godis, kakor och läsk i Skolornas kaféer.

Jag saxar ur Helsingborgs Dagblad idag: ”Det behövs därför regler i skollagen för hur förskolor, skolor och fritidshem ska arbeta med frågor kring kost, motion och fysisk aktivitet anser prof. Marcus, och pekar på att många skolor serverar lunch före klockan 11 — på tvärs mot Livsmedelsverkets råd. Han vill också förbjuda godis i skolorna.

De skolor som jag bor i närheten av har oftast nära till andra butiker, kondis osv så frågan är hur effektivt det är att förbjuda försäljningen inne på skolan.

I Skärholmen och Kista-Rinkeby i Stockholm och i Södertälje är var femte fyraåring överviktig. I de mer välbeställda Stockholmsförorterna Vaxholm och Sollentuna är bara vart tjugonde barn överviktigt.

Alltså ca fyra gånger vanligare med feta barn bland fattiga än bland rika. Och detta tycks Marcus tro beror på att de rika är mer upplysta och därför inte låter sina barn äta så mycket sötsaker och dricka så mycket läsk.
Jag är inte så säker på att det är den verkliga skillnaden. Jag tror att de rika har råd att äta bättre mat med mer energi. Mat som inte först och främst består av en massa utfyllnad i form av kolhydrater och är tillagad med margariner.

Enligt min mening

behövs det en helt annan taktik för att få stopp på den skenande utvecklingen.

1. Låt inte Livsmedelsverket bestämma vad som ska ätas.
2. Släpp in riktig och närande mat i skola och förskola. (På sjukhus och åldringsboende.)
3. Låt barnen börja dagen i skolan med en god och närande frukost utan juice, smörgåsmargarin, frallor, lättfil och flingor. Hellre ägg och fullkornsmacka med skinka och fet ost, fullfet mjölk eller fullfet fil. Då håller de sig pigga och vakna till lunch.
4. Det spelar inte så stor roll hur dax maten serveras, huvudsaken är att det är tillräckligt ofta för att hålla eleverna ohungriga.
5. Sluta bunta ihop GRÖNT med FRUKT. Det är inte samma sak. GRÖNT  är nyttigt. FRUKT är onyttigt, fruktansvärt onyttigt, kolla gärna mitt tidigare inlägg om Frukt&Grönt 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s