Dagen M – som i montering

Stommontering alltså

SMHI hade ju spått mycket regn över hela Skåne precis på den dagen som man inte vill ha något regn alls. Och framför allt vill man inte ha någon vind, eftersom kastvindar ökar risken för skador på både material och jobbare när man ska montera med lyftkran.
Till en början var vädret OK men det var hotande moln runt hela Ödåkra och vi väntade alla på att det kunde börja regna när som helst, dock var det ingen som sa ordet REGN, man ska inte ropa på vargen!

I förra inlägget

redogjorde jag för starten på dagen. Här kommer fortsättningen.

Klockan är nu 07:02. I bakgrunden håller första väggelementet på att lyftas från bilen. Nästan allt material till huset och till garaget levereras på två stora långtradare med släp. Materialet, utom väggar och takstolar läggs upp inne i huset, det är ju där det ska användas och det är nu man inser att huset är ganska stort, 150 kvadratmeter.

Klockan är nu 07:20 och snickargänget har fått upp farten ordentligt. Varje väggelement måste ställas på absolut rätt plats annars kommer inget att passa i slutänden. Det här gänget har gjort det här många gånger och det är imponerande att se hur samspelta de är. Allt fästmaterial finns på plats. Lodstocken verkar som en förlängning av armen och erforderliga mått har de i huvudet, ritningen är mest ett stöd för minnet.

Klockan är nu 07:30. Det påminner om dans, när killarna rör sig runt väggelementet och jobbet går verkligen som dans – mera rock’n roll än tango!

Klockan är 07:44. Nästa element. Här ser man att det är högt i tak hemma hos Linds. När jag ändå har hela gänget på samma bild vill jag presentera dem. Lennart högst upp befinner sig uppe på ytterväggen nästan hela tiden, gående från skarv till skarv, tur att det är tjocka väggar. Under stegen en man som inte är skrockfull, Peter. På trappstegen Jocke. Sittande på huk, Håkan och sist och yngst i gänget, Krille.

Klockan är 08:17 och de två element som bildar vår norra fasad står på plats. Fönstret till höger är i vårt badrum och det andra i vårt lilla allrum.

Klockan är 08:43. Väggelementet är yttervägg i vårt kök, med en altandörr och två fönster som alla går ända ner till golvet, närkontakt med ute i hela köket känns helt rätt.


Klockan är 08:55

Och nu lämnar jag bygget för att köra hem och äta frukost som består av 350 gram blandfärsbiff och ett par koppar kaffe. På vägen hem åker jag inom OJ i Hbg för att komplettera menyn till fikat som jag ska bjuda arbetslaget på senare under dagen. Det kommer att bli hemgjorda mackor, Ramlösavatten och kaffe.

Klockan är nu 11:28. Jag har precis kommit tillbaka från Ramlösa och hinner fånga första takstolen på bild. Det är Lennart som står färdig att ta emot.

Klockan 12 åker jag tillbaka till Ramlösa för att laga kaffe och hämta fikat. Under tiden börjar det regna och när jag kommer till bygget är samtliga utom kranföraren fullständigt genomblöta. Fortfarande är det ingen som säger ordet REGN, men Jocke glor surt på mig och säger: ”Vad är det för djävla väder du har beställt?”

En genomblöt Jocke kapar till reglar till att staga upp takstolar med.

Klockan är 14:39. Håkan och Peter spikar takboard och läkten/reglar för takpannorna. Det regnar fortfarande och alla jobbar i blöta kläder, det lönar sig inte att byta innan regnet upphör. Så snart Håkan och Peter täckt över tillräckligt mycket så ska vi fika under tak 🙂

Klockan är 15:45. Det slutade regna medan vi fikade och killarna kunde byta till torra t-shirtar. Som väl är så är det nästan 20 grader varmt, trots regnet och det blåser nästan inget. Håkan och Peter är tillbaka uppe på taket och har nu täckt nästan hela norrsidan.

Klockan är 17:34. Den här vyn kommer man inte att kunna se i fortsättningen. Garaget kommer att skymma den.

Klockan är 18:20. Nu spikar hela gänget takboard och läkten för glatta livet. När allt är på är det dax att hålla kväll.

Klockan är 18:25. Jag hoppas de inte behöver hålla på så länge till. Det regnar inte alls nu och hela huset är snart täckt med takboard som skyddar mot ev. kommande regn under natten. Jag åker hem och passar på att ta de här sista bilderna från bilfönstret. Sonen med barn och blomma har just kommit hem från semester i Sthlm och Kolmården och sonen har lagat biff Stroganoff åt oss.

2 svar till “Dagen M – som i montering

  1. Jag vet att du sa att de skulle leverera hela huset på en dag. Men det är en sak att höra och en helt annan sak att fatta! Helt otroligt! Ett HELT HUS färdigmonterat och klart PÅ BARA EN DAG!!! Näe, jag fattar det fortfarande inte, och då har jag ändå bildbeviset rakt framför ögonen. Det tar väl ett tag innan det sjunker in. Men jag kan i alla fall konstatera att det blir jättefint! 🙂

    • Nu blir det bara finare för varje dag, det återstår väldigt mycket att göra inomhus med mellanväggar, parkett och klinker på golven, köksinredning, målning och alla maskiner till kök och tvätt. Så vänta bara …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s