Risk för diabetes?

Solande kvinnor

löper 30% lägre risk att drabbas av diabetes-2 visar en studie från Karolinska universitetssjukhuset och universitetssjukhuset i Lund.

Är du kvinna och tycker om solen? Då löper du mindre risk att drabbas av åldersdiabetes. Men bara om du är smal, visar ny Svensk forskning.

Enligt artikeln i DN tycks man kunna tolka det här lite hur som helst.

1. Kvinnor som solar aktivt minskar sin risk med 30%.
2. Smala kvinnor som solar aktivt minskar sin risk med 50%!

– Tillsammans med träning och att man håller sin vikt i schack är solning den viktigaste faktorn för att undvika att insjukna i typ 2-diabetes, säger Pelle Lindqvist, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Förklaringen är sannolikt D-vitaminets positiva effekter.” – Dock ökar risken för cancer om man utsätter sig för för mycket sol (enligt Strålsäkerhetsmyndigheten).

3. Feta kvinnor som solar minskar sin risk med 0%!?

– Det mest sannolika är att övervikt är en så stor riskökning i sig att solen spelar mindre roll, säger Pelle Lindqvist.

Jag förstår inte det här

Om du är smal fungerar D-vitaminet. Om du är jättesmal fungerar D-vitaminet t.o.m. ännu bättre. Men om du är fet fungerar det inte alls? Kan det vara så att feta kvinnor är mindre roade av att sola? kanske täcker de större del av kroppen när de är ute och av den anledningen inte får lika mycket D-vitamin?

Eller beror det på kosten?

De som äter mycket socker (kolhydrater) löper ökad risk för både övervikt och att utveckla diabetes-2. Vi ser ju klara bevis för detta genom det motsatta förhållandet – när man tar bort kolhydraterna försvinner både övervikt och förhöjt blodsocker. 🙂

Man kan anta att smala kvinnor äter mindre mängd mat än feta och att de troligtvis också äter mindre mängd kolhydrater. Om det rent av är så att det är övervikten och kosten som är orsaken till diabetes, då löper de smala och supersmala per automatik mindre risk – med eller utan solande?

Som sagt, jag begriper inte det här men kolla gärna på vad Kostdoktorn skriver om det metabola syndromet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s