På tu man hand

Årets midsommarfirande

blev en tillställning av det intimare slaget, eller ska vi säga föräldrafritt. För första gången på väldigt länge skulle hustrun och jag fira utan vare sig barn eller vänner. Dottern var kvar i Frankrike, närmare bestämt i Bordeaux med några vänner, och sonen med familj firade i Kullabygden med sina vänner.

I OCH FÖR SIG

är midsommar inte förknippat med så mycket traditioner i vår familj. En snabb koll i familjealbumet gav en (1) träff på 45 minuter, en bild där dottern stod med ryggen emot och höll i ring runt något som såg ut som en majstång 😉

Nej, det brukar mest bli sill och päror och jordbubbar med glass. Sen är det klarrt!
På den tiden det begav sig (läs när vi var i medelåldern) och vi bodde i villakvarter brukade vi fira med vänner och grannar och då kunde det bli både grillning och groggande till långt fram på nattakröken, men jag kan inte säga att jag saknar den tiden öht.

Sedan jag började med LCHF

första mars 2008 har jag nästan inte ätit någon potatis alls. Enda undantaget är just nypotatis! Det har blivit upp till tio styck per år sammantaget under helgerna runt midsommar, med sill, gräddfil, gräslök och så förstås min vanliga wok.


Sill och päror, gräddfil och gräslök. Woken har ännu inte kommit på bordet. Det blev ingen snaps i år, det härliga rosévinet från Loire räckte så bra.


Jordgubbar och hallon, glass och grädde, samma vin.


Närbild på glassen som är ”himmagjord” på ett recept från Emy’s Andy. Tack för det!

Ett halvt kilo jordgubbar, en halv liter vispgrädde, vaniljpulver och massor av citronmeliss blandas med mixerstav och körs sedan i glassmaskinen till det är klart. Jag använde jordgubbar som vi frös in förra året och de var fortfarande halvfrysta när jag slog smeten i glassmaskinen, därför tog det bara ca 20 minuter innan glassen var färdig, servera gärna med mer citronmeliss, snyggt och förhöjer upplevelsen. Glassen skall helst ätas direkt, om man ställer den i frysen blir det stenhård 🙂

RÄTT SKÖNT FAKTISKT

med en långhelg på tu man hand med hustrun, inga krav och inget jäktande. Bara lugn och ro och avkoppling, om man nu kan kalla två timmar i rabatten för avkopplande, men det är en annan historia.

Annonser

One response to “På tu man hand

  1. Ser riktigt härligt ut! Glad midsommar, så här i efterhand. Vi drack också vin från Loire, trots att vi var i Bordeaux på midsommarafton. En härlig crémant d’Anjou som passade förträffligt till jordgubbarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s