Vem ska bekosta forskning om LCHF?

Forskningspengar

kommer av naturliga och ekonomiska skäl från läkemedelsindustrin. Naturliga, eftersom man gärna vill bevisa nyttan med exempelvis statiner, att de faktiskt kan sänka kolesterolet och gärna också minska antalet dödsfall i hjärt/kärlsjukdom. Ekonomiska, eftersom försäljningen av effektiva mediciner inbringar mycket pengar till ägarna. I fallet med statiner är det t.o.m. så att de kan ges till praktiskt taget hela befolkningen i förebyggande syfte, om man bortser från de relativt lindriga biverkningarna som exempelvis muskelförtvining och minnesproblem…

I januari i år skriver Uffe Ravnskov om att läkarna är ”Nickedockor” som okritiskt följer landstingens experters order om statinutskrivning till alla med diabetes-2. Detta är ytterligare ett exempel på hur effektivt läkemedelsindustrin lyckas i sin marknadsföring och lobbyism.

Finns det någon annan

som kan tänkas ha intresse av att forska om vår hälsa/ohälsa? Ja, det tycker i alla fall jag. En självklar kandidat är ju livförsäkringsbolagen!
Om du vill teckna en livförsäkring är det säkrast att du inte har ett BMI över 30, för då är det kört eller så blir din försäkring begränsad till att bara gälla för död och sjukdom som inte beror på ökad risk pga övervikt! Dessutom är de intresserade av om dina förfäder har dött pga övervikt, för då ligger du ändå pyrt till. Om du nu har lyckats teckna en försäkring och sedan går upp i vikt betyder det att du kommer att kosta ditt försäkringsbolag en massa pengar. Av den anledningen tror jag att det finns ett intresse från försäkringsbolagen att stå för forskning som gör att deras kunder lever friskare och längre.

En annan självklar kandidat att stå för forskningspengar är det där andra stora försäkringsbolaget: Försäkringskassan, eller Staten, som ju förlorar pengar på alla som utnyttjar resurserna genom sjukersättning och sjukfrånvaro, minskade skatteintäkter.

En tredje självklar kandidat är landstingen, som har de största kostnaderna för ökande ohälsa pga fettmarelaterade sjukdomar.

Alla de här uppräknade borde i rimlighetens namn vara intresserade av att seriös forskning på riktig LCHF-kost kommer igång. Karlshamnsstudien är ett fantastiskt pilotprojekt som skulle kunna ligga till grund för en mycket större undersökning. På Aftonbladet debatt skriver primärvårdsläkaren Francois Rohner om hur en primärvårdsstudie relativt snabbt skulle kunna ge svar på frågan om det är lönt att göra en mer omfattande studie.

Jag tycker att

exempelvis LCHF.se skulle ta som sin uppgift att lobba för detta. Annika Dahlqvist och Kostdoktorn är andra som med sin stora spridning på nätet säkert kan bidra till att öka trycket mot försäkringsbolag och myndigheter.

Idag har vi också ett antal professorer med Fredrik Nyström som kanske den mest lämpade att driva sådan forskning.

Så mitt upprop får bli: ”Upp till kamp mot fettskräck och förtryck av lchf:are, ge det naturliga alternativet en chans!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s