Frukt&Grönt

Jag hörde idag på Ekot i radion att Svenska barn har börjat äta allt bättre:-)

Det som verkligen retar mig är att man säger Frukt&Grönt som ett ord, som om det vore samma sak och nyttigt.

Grönsaker, de flesta är nyttiga, innehåller mycket vitaminer och lite socker (fruktos).

Frukt innehåller inte så mycket vitaminer som man tror och innehåller mycket socker, det är därför vi tycker att de är goda, dessutom är det mest fruktos, det värsta sockret.

Här en länk som jag hittade i kommentarerna hos Kostdoktorn till en intervju med en man som verkligen vet vad det handlar om. Dr Joseph Mercola intervjuar Dr Richard Johnson, professor, forskare, läkare m.m. Dr Johnson har forskat på socker och de olika sätt som fruktos och glukos tas upp i kroppen och risker som är förenat med att äta för mycket fruktos (FRUKT). Dessa herrar pratar tyvärr bara amerikanska men om du lyssnar ett par gånger så fattar du det mesta. 😉

Slutsats

Alltså, man gör en enkät bland skolbarn vart 5:e år och kan konstatera att just 13-åringar SÄGER att dom äter godis endast på lördagar, fast ibland även på vardagar. En flicka som får uttala sig säger att eftersom grönsakerna står före maten i matsalen så händer det att hon tar lite grönsaker/sallad.
Eftersom man buntar ihop Frukt&Grönt så tror jag att många tar en banan, en apelsin, dricker lite apelsinjuice o.s.v och tycker att man äter nyttigt. Om man får tro dr Johnson så är det inte alls nyttigt med frukt, för mycket fruktos helt enkelt. Kolla även på Maxiq’s inlägg på Kif Pest eller Kola.

Min mening är att det här är av intet värde och inget att glädjas åt. Separera Frukt ifrån Grönt och lär Svenskarna att frukt som man kan plocka själv, och då menar jag inte i fruktdisken på ICA utan i egna trädgården eller i skogen är OK. D.v.s man äter frukt när det är säsong och inte flygfraktat till Sverige året om BASTA 😦

Ett svar till “Frukt&Grönt

  1. Ping: Feta barn | Bertil Lind

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s