Högt GI ökad risk för kvinnor

Enligt artikel i dagens nätupplaga av DN löper kvinnor som äter stor andel snabba kolhydrater (högt GI) större risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom. Närmare bestämt var risken 2,24 ggr större än för de som åt med lågt GI.

Jag ställer mig alltid frågande inför dessa riskbedömningar. I den här rapporten tycks man ta ett förhöjt kolesterolvärde som skäl till att göra bedömningen förhöjd risk. Uffe Ravnskov säger att högt kolesterol är ofarligt, så hur kan detta faktum öka risken i den undersökningen. Jag kan inte heller föreställa mig att de som nu äter för mycket snabba kolhydrater skulle få rekommendation att öka intaget av mättat fett för att kunna dra ner på kolhydraterna. M.a.o. är den här rapporten ingen direkt draghjälp för LCHF, möjligen en liten vindkantring åt vårat håll.

Ett svar till “Högt GI ökad risk för kvinnor

  1. Hallå Bertil!
    Minsta lilla vind i rätt riktning är en bra vind.. Å fortsätter det så här så har vi snart stark medvind i seglen på vår LCHF-skuta. Å vi seglar redan med god fart framåt tycker jag! På SVT-text tar de upp samma rapport som i DN så det blir många som kan ta del av ”nyheten”. Visst väcker den en del frågor och som du visar på även en del motsägelsefulla tankar kring kolesterolet,(igen!) Men artikeln rör om i grytan och det är det viktigaste!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s