Död och (tand)elände!

I dagens HD finns en artikel om munhälsa. Högre dödlighet efter tandlossning (länken går till nätupplagan). Det är en Svensk undersökning på 7.700 vuxna män och kvinnor som pågått under 12 år. Man konstaterar att bland dem som hade mindre än 10 tänder kvar var dödligheten sju ggr så hög som för de som hade mer än 26 tänder kvar. Varför det är så har man ingen klar uppfattning om.
Kan man dra slutsatsen att ju färre tänder i munnen vid 60 fyllda, desto större riskt att dö i förtid?

Jag tycker inte det.
Ju färre tänder kvar, desto mer socker (kolhydrater i maten) häri ligger risken. Om man borstat ordentligt (med borste – inte supande) och har många tänder kvar trots högt intag av kolhydrater, kvarstår ändå risken att dö tidigt i hjärt-kärlsjukdom p.g.a. felaktig kost, se inlägget om den Italienska undersökningen om högt GI.

Annonser

One response to “Död och (tand)elände!

  1. Det var min första tanke också. Kanske berodde tandlossningen inte bara på dålig munhygien utan på hur mycket kolhydrater de åt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s